L'Escala preservarà les restes de la torre del XVII trobades a les obres del front marítim

Cultura ha aprovat la proposta de l´Ajuntament que preveu també tapar les restes de l´antiga estació de Salvament de Nàufrags

21.04.2017 | 16:51
L'Escala preservarà les restes de la torre del XVII trobades a les obres del front marítim

Ajuntament de l´Escala deixarà a la vista les restes de l´antiga torre de defensa construïda el 1640 descobertes durant les obres de reforma del front marítim i cobrirà les de l´antiga estació de Salvament de Nàufrags (1887-1934). És la proposta que ha autoritzat la Comissió de Patrimoni de Girona del Departament de Cultura.

Les restes arqueològiques es van localitzar a les obres de la segona fase del projecte, de la Punta al Port d´en Perris, mentre les màquines treballaven a la Punta.

L´informe arqueològic constata, segons ha informat el Departament de Cultura i tal com va publicar Diari de Girona, que a la zona centre-sud de la plaça es van trobar les restes que corresponen a una de les tres antigues torres de guaita de la població juntament amb les que es conserven del Pedró i Montgó. Se´n tenia coneixement documental a través de gravats de la primera meitat del segle XVIII. La torre, construïda el 1640, durant la revolta catalana i la Guerra dels Segadors, va ser enderrocada el 1813, durant la Guerra del Francès.

De la torre s´ha conservat un tram de mur de pedra en forma d´arc de circumferència, un tram de 10 metres i una alçada de 55 centimetres. Segons Cultura, «possiblement hauria format conjunt» amb les altres dues torres que es conserven i hauria tingut «un diàmetre similar d´uns dotze metres a la base i deu metres al coronament».

D´altra banda, a l´extrem sud-oest de la plaça es van localitzar les restes de l´edifici de Salvament de Nàufrags que va ser construït al segle XIX i enderrocat l´any 1934. «Les restes conservades permeten definir-lo com un edifici format per tres crugies, la central, lleugerament més ampla que les laterals», diu l´informe. S´ha conservat «un paviment en rampa de varada fet de pedra irregular i un enllosat de pedra treballada a la part superior; i les dues crugies conserven restes de paviment format per toves ceràmiques i pedra».

La Comissió de Patrimoni va analitzar la proposta que va fer l´Ajuntament sobre el tractament de les restes i en la darrera sessió es va aprovar. Consisteix, segons ha informat Patrimoni, a consolidar i deixar a la vista la zona nord de la torre «que s´emmarcarà amb un paviment de formigó acolorit ocre, confiant en un perímetre format per un passamà d´acer inoxidable de deu mil·límetres de gruix, enrasat amb el paviment de la plaça». Al tram del paviment més alt es taparan les restes deixant un acabat amb una làmina d´acer inoxidable mat enrasada al paviment. S´hi preveu aquí gravar un text per informar sobre el valor històric de les restes.

El Centre d´Estudis Escalencs i la plataforma l´Escala Cívica havien sol·licitat la preservació de les restes. La primera entitat constatava, respecte a la torre, que es tracta del vestigi més antic conservat al casc antic del nucli urbà del Port de l´Escala».

La torre, en aquest cas, es trobava molt a tocar de l´antic port al voltant del qual va néixer el municipi. Amb la resta de torres podien fer senyals quan s´albiraven perills a la costa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Una atracció de les fires de Figueres
Els firaires ofereixen un 2x1 avui a Figueres

Els firaires ofereixen un 2x1 avui a Figueres

Si el temps ho permet les atraccions al Firal per les Fires de la Santa Creu es posaran en marxa a...

Demanen un any de presó a un veí de Llançà per arribar tard al col·legi electoral

Demanen un any de presó a un veí de Llançà per arribar tard al col·legi electoral

L´home, que va ser escollit com a vocal als comicis del 27-S, diu que va tenir un problema amb el...

Figueres estrena demà l´exposició «Arquitectures desaparegudes»

La mostra es podra visitar a la Delegació del Col·legi d'Arquitectes a Alt Empordà fins el...

Els empresaris del polígon del Pla de Castelló creen una nova associació

L'objectiu d'aquesta agrupació és poder millorar la competitivitat de totes les empreses ubicades...

Les llars d´infants de Roses obren les preinscripcions

Entre el 2 i el 12 de maig, l'Ajuntament de Roses obre el període de preinscripció a...

El Triumvirat Mediterrani de l´Escala incorpora nous espectacles

El Triumvirat Mediterrani de l´Escala incorpora nous espectacles

La Fira Grecoromana se celebrarà el 6 i 7 de maig potenciant les recreacions històriques

Enllaços recomanats: Premis cinema