La secció tercera de l'Audiència de Girona va condemnar ahir a dos anys de presó i a una multa de 408 euros un home que es va quedar 128.565 euros de la gestoria on treballava, a part d'obligar-lo a retornar la quantitat de diners que es va embutxacar. Tot i això, l'acusat, Josep Maria Capdevila, evitarà la presó perquè les diferents parts van acordar suspendre la pena de reclusió a canvi del pagament d'una quota de 100 euros al mes per retornar els més de 128.000 euros que es va quedar (per tant, així trigaria més de 100 anys a tornar tots els diners).

El fiscal demanava inicialment sis anys de presó i una multa de 10.800 euros per al processat, tot i que al final tant el fiscal com l'acusació particular i la defensa van pactar la condemna per un delicte continuat d'apropiació indeguda amb una atenuant de dilacions.

L'home va reconèixer que entre el març del 2005 i l'agost del 2009 va treure petites quantitats de diners procedents dels pagaments efectuats per clients de la gestoria de Figueres on treballava. Com que les quantitats que extreia eren inferiors a 1.000 euros, això va dificultar que l'empresa ho pogués detectar.

A més, el condemnat deixava d'anotar els pagaments que havien fet els clients i que ell es quedava. Segons l'escrit del fiscal, Capdevila -que va ser contractat per l'assessoria el setembre del 2004- s'encarregava del control de facturació i comptabilitat del negoci. D'aquesta manera, l'acusat tenia accés a tots els comptes bancaris de la gestoria i disposava del programa de comptabilitat al seu ordinador (que, justament, només feia servir ell).

Condemnat de viva veu

«Amb l'ànim de lucrar-se injustament i aprofitant la confiança dipositada en ell per part de l'empresa», apunta el fiscal, el processat va aconseguir treure petites quantitats de diners que van acabar sumant 128.565,73 euros, en una actuació que es va allargar prop de cinc anys. Capdevila, que ahir es va asseure al banc dels acusats de l'Audiència, va reconèixer els fets i el magistrat va condemnar-lo de viva veu, després que s'hagués formalitzat el pacte entre les diferents parts.

El processat no entrarà a la presó si paga la quota de 100 euros al mes i no comet cap delicte en un període de cinc anys.