L'entitat Iaeden ha denunciat que està sense aigua l'estany Europa del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà -creat artificialment- i la «conseqüent mort de cries d'ocells aquàtics habituals en aquest ecosistema». L'entitat ho atribueix a una «mala gestió». Se n'encarregava una entitat pública però l'any passat es va anul·lar el conveni sense preveure la continuïtat, diuen. Iaeden alerta que està «en perill de desaparèixer com a refugi de fauna».

L'estany és una zona humida que es va crear artificialment als anys 1990 per aprofitar les aigües provinents de la depuradora de Castelló d'Empúries a Empuriabrava i al costat de la Muga. El sistema de basses, expliquen, elimina els excessos de nutrients de l'aigua de la depuradora que acaba en una llacuna de poca fondària que és l´estany.

En ser artificial requereix de controls constants per garantir la qualitat de l'aigua i l'equilibri. La gestió que es feia fins ara incloïa també el control d´espècies invasores, els dos factors que afecten els animals que la freqüenten.

L'estany és un refugi, descans i cria de moltes espècies. Si tens en compte el nombre, diu l'entitat, «és el lloc amb la màxima concentració de fotges, polles d'aigua i cabussets al Parc». Pel que fa a espècies nidificants hi destaquen l'arpella, el martinet menut, el xibec, l'ànec griset i la boscarla mostatxuda. També és un lloc de cria de la tortuga de rierol, espècie vulnerable, i és visitat sovint per llúdrigues, apunten.

La setmana passada naturalistes i ornitòlegs que visiten regularment els Aiguamolls van detectar la baixada del nivell d'aigua i la presència d'espècies invasores i predadores com el visó americà i denuncien l´impacte que té just a l´època de cria dels ocells aquàtics.

«Denunciem la deixadesa de les administracions», remarca Iaeden que recorda que moltes escoles locals visiten l'estany que és crea artificialment i ara podria desaparèixer d'un dia a l'altre.