L'entitat Iaeden ha denunciat que està sense aigua l'estany Europa del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà -creat artificialment- i la «conseqüent mort de cries d'ocells aquàtics habituals en aquest ecosistema». L'entitat ho atribueix a una «mala gestió». Se n'encarregava una entitat pública però l'any passat es va anul·lar el conveni sense preveure la continuïtat, diuen. Iaeden alerta que està «en perill de desparèixer com a refugi de fauna».

L'estany és una zona humida que es va crear artificialment als anys 1990 per aprofitar les aigües provinents de la depuradora de Castelló d'Empúries a Empuriabrava i al costat de la Muga. El sistema de basses, expliquen, elimina els excessos de nutrients de l'aigua de la depuradora que acaba en una llacuna de poca fondària que és l'estany.

En ser artificial, requereix de controls constants per garantir la qualitat de l'aigua i l'equilibri. La gestió que es feia fins ara incloïa també el control d'espècies invasores, els dos factors que afecten els animals que la freqüenten.

L'estany és un refugi, descans i cria de moltes espècies. A nivell numèric, diu l'entitat, «és el lloc amb la màxima concentració de fotges, polles d'aigua i cabussets al Parc». Pel que fa a espècies nidificants hi destaquen l'arpella, el martinet menut, el xibec, l'ànec griset i la boscarla mostatxuda. També és un lloc de cria de la tortuga de rierol, espècie vulnerable, i és visitat sovint per llúdrigues, apunten.

La setmana passada naturalistes i ornitòlegs que visiten regularment els Aiguamolls van detectar la baixada del nivell d'aigua i la presència d'espècies invasores i predadores com el visó americà i denuncien l'impacte que té just a l'època de cria dels ocells aquàtics.

«Denunciem la deixadesa de les administracions», remarca Iaeden, que recorda que moltes escoles locals visiten l'estany que és crea artificialment i ara podria desaparèixer d'un dia a l'altre.