Des de fa aproximadament un parell de mesos, la rectoria de Vilatenim allotja uns nous inquilins. Una família formada per quatre adults i un nen petit ocupa la casa amb la concessió del Bisbat de Girona, que paral·lelament, en tractar-se d'un cas de situació de vulnerabilitat, busca arribar a un acord conjunt perquè paguin un lloguer mentre viuen allà. De moment no hi ha cap acord tancat, tot i que ambdues parts ja n'han parlat per mirar quina solució poden trobar a la situació.

Mentre fonts del Bisbat asseguren que s'està mirant de tancar el contracte, la família que ocupa l'edifici no ho té tan clar. En la versió que van donar al Diari de Girona, el cap de família va explicar que són conscients que el lloc no és de la seva propietat, i afirmen que se'ls havia demanat que l'entreguessin. Preguntat per les seves intencions, el cap de família va assenyalar que de moment estan «cuidant la casa» i «buscant llocs alternatius per poder anar-hi a viure».

«De moment estem aquí, nosaltres cinc i els gossos. Estem arreglant l'edifici, pintant i reformant algunes de les parts més malmeses. Quan vam arribar, la casa estava abandonada i els anteriors llogaters l'havien deixat destrossada. No sabem què va passar exactament amb ells, però en el nostre cas no és així, li estem donant vida i l'estem cuidant amb cura», va indicar.

També va afegir que la majoria de la gent de la zona té constància que estan ubicats allà, i que no tenien problemes amb els veïns dels carrers del voltant. «Ja ens coneixen», va dir. «Algunes vegades aprofitem per anar a l'església que hi ha aquí al costat», va afegir.

Impagaments i drogues

La família actual no són els primers inquilins de la rectoria de Vilatenim. Fa poc més d'un any, els anteriors llogaters van protagonitzar un episodi d'impagaments reiterats que van portar el Bisbat de Girona a obrir un expedient per queixar-se de la situació. En no obtenir cap resposta ni canvi de conducta, es va anar insistint durant més temps.

Entremig del procés també es va interposar una denúncia per cultius de marihuana, que suposadament es trobaven al primer pis de l'edifici, on encara ara es poden veure totes les finestres tapiades i en mal estat. Davant la situació, els anteriors ocupants van decidir abandonar la casa pel seu compte, segons fonts del Bisbat, possiblement aconsellats pels seus advocats.

Buscant nous usos

La rectoria de Vilatenim fa temps que no s'utilitza directament per al culte, però no és l'única. En tota la diòcesi hi ha diverses rectories que estan en una situació similar i, en no allotjar capellà, queden a la disposició de la Fundació Sant Martí de Girona. Des d'aquesta entitat es gestionen els equipaments d'aquestes característiques i es mira de donar-los nous usos.

D'aquesta manera, diverses cases s'han convertit en l'actualitat en segones residències. Es tracta, en la majoria de casos, d'edificis que estan necessitats de reformes i que no tenen algunes de les comoditats de les quals hauria de disposar un habitatge pensat per al dia a dia.