La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) i els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà fan una crida per sumar-se com a voluntari en una campanya per tal de salvar les cries d'esparver cendrós de l'Empordà, una espècie en perill. A tot Catalunya queden uns 168 individus. La campanya consistirà en un cens per detectar els nius als camps de conreu i evitar que amb les tasques agrícoles es destrueixin. «Ajuda'ns a salvar l'esparver!» és el lema de la campanya que porten a terme per trobar voluntaris que vulguin col·laborar durant un matí en el cens de llocs de cria.

La portaveu d'Iaeden, Bàrbara Schmitt, ha explicat que l'esparver sol criar principalment en camps de secà com els de cereals, tot i que també s'han observat en camps de regadiu. Això fa que, amb la sega, sigui molt fàcil destruir els nius, que no se solen veure per la collita.

El dia 3 de juny, al llarg de tot el matí, els voluntaris es distribuiran per diferents punts de la plana, on les persones que coordinen el projecte creuen que hi pot haver nius d'aquesta espècie. Una vegada identificats, es mirarà de parlar amb el pagès per evitar que es destrueixin. Segons l'entitat, es podrien salvar només deixant de segar la zona del niu.

Una espècie en perill

El cens d'esparver es porta a terme cada any, però aquesta és la primera vegada que fan una crida de voluntaris. El motiu és la situació de perill en què es troba l'espècie, que en elcatàleg estatal vigent està considerada com a vulnerable (corre el risc de passar a la categoria en perill d'extinció o, per la seva raresa, s'enfronta a un risc de desaparició a la natura).

L'esparver cendrós ( Circus pygargus) és un rapinyaire de mida mitjana. Durant la dècada dels 80, la població va tenir una forta davallada. Segons les dades del departament d'Agricultura, fins i tot es va iniciar un programa de cria en captivitat amb la finalitat d'establir una població en zones com el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. L'any 2015 hi havia un població de cent parelles.

La tercera zona en importància de Catalunya de població d'esparver, en franca regressió, és l'Alt Empordà.