L'Associació de Propietaris d'Empuriabrava (APE) ha guanyat un contenciós contra el Pressupost del Manteniment dels Canals d'Empuriabrava elaborat per la Generalitat. El pressupost aprovat pel govern català avalava a la concessionària a cobrar les quotes als propietaris. Per això ara consideren que la sentència del TSJC obre la porta a reclamar la devolució de tots els impostos pagats "indegudament" pels usuaris en els darrers anys i la "concessionària haurà de retirar totes les demandes interposades".

La sentència del TSJC anul·la l'acte administratiu pel mitjà del qual el Director General de Transport i Mobilitat aprovava el pressupost de manteniment de la marina, un tràmit que es va aprovar el 2013. El document permetia a la concessionària cobrar unes quotes als usuaris dels canals, bona part dels quals s'hi van oposar.

La situació es va donar en el procés engegat per la concessionària Port Empuriabrava i la Generalitat per complir la normativa amb tràmits com la creació d'un Registre d'Usuaris de la Marina. La Generalitat fins i tot va instar la concessionària a cobrar les quotes mentre no hi hagués un canvi de titularitat (s'espera traspassar la gestió de la part pública a l'Ajuntament de Castelló). Ara, fonts de l'APE han informat que, si no hi ha pressupost, no hi ha base legal per exigir cap pagament fins que no hi hagi una nova aprovació d'un pressupost.

"Totes les pressions realitzades per la societat concessionària per aconseguir el cobrament de quotes no tenien base legal", diuen, i es pot demanar la devolució dels imports pagats i amb els interessos legalment previstos. Per l'APE, a més, "la societat concessionària hauria de retirar totes les demandes interposades a la jurisdicció civil doncs ja no disposa de fonament de dret per exigir unes quotes basades en un pressupost no aprovat"

Pressupost exagerat

Els veïns representats per l'associació van denunciar que el pressupost presentat era exagerat, amb xifres inflades i partides que no eren correctes.

Des de l'Associació han informat que el tribunal no ha entrat a valorar les irregularitats "demostrades durant la fase de prova del procediment, per les quals l'Associació es reserva les oportunes passes legals, cas que el nou pressupost que s'arribi a presentar torni a incidir en els mateixos vicis, irregularitats, abusos i falta de transparència detectada en l'anterior".

Un altre dels tràmits que mantenien a l'expectativa els veïns de la marina, en aquest cas per part de l'Estat, és l'atermanament (delimitació de l'espai de domini públic) dels canals. Costes l'ha reprès de nou després d'anul·lar el primer que es va posar en marxa i ara alliberant d'afectació les propietats.