El Jutjat d'instrucció número 1 de Figueres ha arxivat el cas contra els pares de Llançà investigats per l'enverinament del seu fill de 7 anysenverinament del seu fill de 7 anys amb un medicament. La interlocutòria conclou que «no hi ha base suficient indiciària» per imputar cap delicte als pares.

«Esgotades totes les possibilitats de la investigació», indica, hi ha una «indeterminació absoluta» sobre com el nen va ingerir el producte.

El cas es remunta a finals del 2015. Durant els mesos de novembre i desembre, el menor va estar ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron. Va arribar al centre mèdic derivat des de l'hospital de Figueres i els metges li van diagnosticar una vasculitis greu induïda per drogues. Per això, van enviar mostres de cabell i orina a Múrcia per fer la investigació de tòxics i metabolopaties. L'anàlisi del cabell va donar positiu en Levamisol, un fàrmac usat majoritàriament per a ús veterinari.

Segons recull la sentència, el fet que el pare hagués exercit professionalment de veterinari deu anys abans, va fer que les sospites recaiguessin en els progenitors del nen.

«La substància detectada està present en molts productes veterinaris, segons els mateixos metges, i això va fer des d'un principi sospitar que la intoxicació patida pel menor podia estar causada pels pares», relata el jutjat.

Tots dos van declarar al jutjat com a investigats. La sospita inicial va fer que, en resolució del 15 de gener del 2016 i de manera cautelar, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) assumís provisionalment la tutela del nen en un centre d'acollida. El jutjat ressalta que la mesura es va adoptar en base als informes mèdics que referien un subministrament prolongat del medicament.

L'advocat del progenitor, Joaquim Bech de Careda, ha afirmat que posa punt final a una investigació «dolorosa» per al pare. «S'ha sentit acusat i ha hagut d'aguantar una instrucció que ha estat molt llarga», ha afegit. El lletrat ressalta que s'ha arribat a una conclusió «molt important», que «no hi ha ni un sol indici que pugui apuntar a la participació del pare».