El jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha emès una interlocutòria de processament sobre el clan de l'Empordà dedicat al tràfic de marihuana, que la policia va considerar que funcionava com una «multinacional».

L'organització es va desarticular el passat febrer en un macrooperatiu que van portar a terme els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera. La resolució judicial anomena aquest grup com a «clan Capirote», format per la família Cortés, que constituïa una organització «delictiva».

La seva activitat principal, segons el jutge, era «l'elaboració i el cultiu de marihuana» per, posteriorment, traficar amb aquest material i vendre'l de manera il·lícita a tercers, a zones de l'Estat espanyol i França.

En la interlocutòria, el tribunal quantifica en pràcticament 3 milions d'euros la quantitat de diners que el grup va blanquejar des del 2011 i fins al febrer d'aquest any.

La resolució del jutjat de Figueres valora que l'organització disposava de béns immobles «per facilitar l'elaboració i el cultiu de marihuana», dotant els espais «de tots els elements necessaris i indispensables» per poder-ho fer. En aquest punt, la interlocutòria recorda que la «multinacional» de la marihuana de l'Empordà «obtenia fraudulentament l'energia elèctrica» per subministrar «correctament» l'elaboració i el cultiu de la droga.

Així mateix, remarca que el grup, amb els guanys que aconseguia del tràfic d'aquesta substància, invertia adquirint béns mobles i immobles «per ampliar i reforçar» l'activitat de l'organització i de les persones que en formaven part.

Tot i que el tribunal exposa que el clan Capirote va desenvolupar la presumpta activitat delictiva en una data «indeterminada» en el temps, afegeix que com a mínim seria des del juliol de l'any passat i fins al febrer d'enguany.

Pel que fa al blanqueig de capitals, l'informe d'aquest àmbit determina que els diners «s'han adquirit, posseït, utilitzat, convertit i transmès» en béns; uns diners que tenien el seu origen en l'activitat del tràfic de marihuana del grup.

En aquest cas, la interlocutòria del jutjat de Figueres quantifica en 2,99 milions d'euros l'import que l'organització va blanquejar entre el 2011 i el febrer d'aquest any. De fet, concreta que dels gairebé 3 milions d'euros, el grup va blanquejar més de 787.000 euros mentre es portava a terme la investigació policial i la instrucció judicial del cas (que va ser des del juliol de l'any passat i fins al febrer d'enguany).

L'informe del blanqueig de capitals també apunta que, del total, el clan Capirote va blanquejar 78.590 euros a través de tres fills menors d'edat d'alguns membres de l'organització. En aquest sentit, es considera que els integrants del grup portaven un nivell de vida elevat, tot i que aparentaven que el seu negoci era tenir parades als mercats.

Diferents delictes

Segons va avançar ahir ACN, el jutjat de Figueres resol que hi ha proves per enviar a judici els 32 investigats d'aquest cas per delictes continuats contra la salut pública amb pertinença a organització delictiva, defraudació de fluid elèctric, tinença, tràfic i dipòsit d'armes, estafa, simulació de delicte, danys mitjançant incendi, estafa o blanqueig de capitals.

El tribunal valora que els 32 estaven integrats dins l'organigrama, a diferents nivells. A cinc d'ells els hi atribueix només el tràfic de drogues, malgrat que la resta acumulen més delictes. Dels 32 detinguts el passat febrer en el macrooperatiu, nou persones segueixen en presó provisional.

Els agents van intervenir plantes de marihuana, esqueixos, cabdells i vuit armes de foc. Les passades amb helicòpter sobrevolant les finques d'Hostalets de Llers i Avinyonet de Puigventós van ser claus per poder descobrir els búnquers soterrats on el clan cultivava marihuana.