Les excavacions de la necròpolis de Vilanera confirmen que el jaciment data del 4.500 aC

Es tracta d'un testimoni "d'excepcional interès" que permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió de l'Alt Empordà

27.05.2017 | 14:45
Pla general del túmul excavat.

Les darreres excavacions arqueològiques realitzades al jaciment de Vilanera 3, al terme municipal de L'Escala (Alt Empordà) confirmen que el jaciment data del Neolític Mig, al voltant de l'any 4.500 aC. La Generalitat ho qualifica de testimoni "d'excepcional interès" que permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió. Els treballs han permès delimitar diverses estructures funeràries que pertanyen a la primera edat del Ferro, excavades en el subsol i compostes per una urna que conté les restes humanes cremades. També s'ha pogut documentar una estructura funerària que es pot adscriure al Bronze Final. L'Ajuntament de l'Escala i la Generalitat van reprendre les excavacions la tardor del 2016.

Els treballs també han permès explorar el túmul, on s'ha trobat una peça de ceràmica tipus Montboló, datada també a l'època del Neolític Mig. L'atribució cronològica permet ampliar considerablement la utilització del sector de Vilanera com un espai funerari, i alhora, aporta un testimoni "excepcional" per entendre els inicis de la població en aquesta zona de l'Alt Empordà.

Pel que fa a l'arquitectura, es tracta d'una estructura complexa formada per un anell de pedres superior que envolta un segon túmul inferior, també format amb pedres. Per sota dels dos nivells ha aparegut una estructura megalítica amb una gran llosa de coberta. A l'espai excavat del túmul s'han trobat quatre inhumacions primàries, totes elles en posició fetal i cobertes amb pedres.

Els treballs arqueològics han estat assistits pels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, i han comptat amb la col·laboració del propietari actual dels terrenys. Els treballs s'han portat a terme per part d'un equip d'arqueòlegs de l'empresa Baula dirigit per Dolors Codina. També hi ha participat Maribel Fuertes, Francesca Pullia, Gerard Prados i Rosa M. Amigo, a més d'estudiants d'arqueologia de diverses universitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

L'Ajuntament vol que sigui el mercat medieval de referència a Catalunya · S'han incorporat espais...

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

La Policia de moment només informa les persones que van en bici que no s'hi...

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Un helicòpter l'ha traslladat fins l'Hospital Josep Trueta

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

L'animal va creuar per la carretera local al vespre i va impactar contra la moto

L´Escala adequa parcs infantils

L'Ajuntament de l'Escala ha adequat nous parcs infantils en zones verdes municipals. S'han...

Enllaços recomanats: Premis cinema