Els Aiguamolls de l'Empordà tenen des de fa 25 anys una entitat que vetlla perquè es conegui el valor d'aquest espai natural, per impulsar-hi activitats de dinamitació, de recerca i per la lluita per la preservació d'aquest medi natural. L'Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls (APNAE) va néixer de fet després d'una lluita per preservar els aiguamolls i per «recollir l'esperit humà i defensiu del Parc». Van constituir-se el novembre de 1992 i l'entitat va ser declarada d'utilitat pública l'any 1998. Tot aquest cap de setmana celebren activitats per celebrar l'efemèride.

El mes passat es van instal·lar trenta caixes niu de gaig blau ( Coracias garrullus) i es farà un seguiment dels pollets mitjançant l'anellament i de tres adults mitjançant GPS. La iniciativa s'ha portat a terme des de l'APNAE amb un conveni amb Endesa. És una de les actuacions que realizen des de l'entitat per a la conservació de les espècies, una de les branques de la seva tasca.

Reintroducció de la llúdriga

Les reintroduccions són una de les parts més visibles. En els darrers 25 anys s'han portat a terme les de la polla blava, la daina o la llúdriga, la més emblemàtica. Aquesta espècie se la pot veure avui per diferents rius de la comarca.

El Projecte Llúdriga tindria els seus inicis 1984 i 1997 sota la direcció de Jordi Sargatal, el president de l'entitat i que ha estat director del Parc Natural. Però va ser el 1993 quan un naturalista, Jorge de Pallejà, amb la seva família va finançar el projecte. Es va reintroduir a les conques de la Muga i del Fluvià i des d'aquí amb els anys s'ha anat estenent.

Algunes espècies reintroduïdes tenen problemes de conservació i altres no, però destaquen perquè «tenen la qualitat de fer d'espècies paraigua» ajudant altres espècies, remarca APNAE. Fa anys que es plantegen altres reintroduccions com les de l'àliga pescadora, la botja banyuda o el xarxet marbrenc.

La recerca o actuacions es porten a terme amb voluntaris i amb convenis amb centres educatius o empreses.

L'entitat també gestiona un espai natural propi, una finca propera a l'estany de Vilahut i, amb convenis, els de particulars o propietats públiques.

La «seducció ambiental» per «conscienciar i integrar la població de l'entorn en els valors del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i fer que aquest sigui el màxim d'atraient i formatiu per a tot tipus de visitants» els porta a organtizar periòdicament cursets, concursos, sortides a espais naturals, tertúlies o l'edició d'un butlletí que es va començar dient APNAE per més tard dir-se Bruel.

En el marc de la celebració dels seus 25 anys, durant tot avui tenen una parada al Cortalet, al Parc dels Aiguamolls, on es pot participar de sortides per a l'observació d'aus, tallers per a la mainada i un espectacle infantil. La celebració acabarà amb un dinar on s'entregarà un record als socis que fa 25 anys que en formen part.