El clan de l'Empordà dedicat al tràfic de marihuana tenia una estructura molt ben definida. Els 32 investigats d'aquest cas constituïen un organigrama que, com qualsevol organització, es dividia per nivells i responsabilitats. Així ho apunta la interlocutòria de processament que ha emès el jutjat d'instrucció número 6 de Figueres, que ha enumerat les funcions que executava cadascun dels implicats i les propietats que utilitzava el clan Capirote, format per la família Cortés. En concret, el jutge remarca que al capdamunt de la jerarquia de l'organigrama se situaven el pare i el fill del clan familiar. Els dos líders s'encarregaven de dirigir i organitzar el grup, mentre que els altres feien tasques de subministrament i venda de marihuana, assumien la gestió de les plantacions i la logística o bé s'encarregaven de muntar les instal·lacions elèctriques.

Aquest funcionament del clan va fer que la policia definís l'organització com una «multinacional». Però no només per la seva estructura de persones, sinó pel seu repartiment de propietats entre diferents municipis (tots de l'Alt Empordà menys un). La interlocutòria del jutjat ha establert que el grup feia servir 20 locals, la majoria dels quals -un total de 12- es trobaven a Figueres. El clan també disposava de tres espais a Llers, un mas a Cabanes, una finca a Avinyonet de Puigventós, un habitatge a Vilafant i un altre immoble a Sant Miquel de Fluvià. Fora de l'Alt Empordà, l'organització tenia una nau a Castell d'Aro. En el macrooperatiu que els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera van portar a terme el passat febrer, coordinat pel jutjat i denominat «Operació Valiente», els agents van escorcollar les 20 propietats del grup.

Material d'alt valor monetari

Entre els 12 habitatges de Figueres, es van trobar esqueixos i cabdells de marihuana, plantes de marihuana, ventiladors extractors, focus, portalàmpades, transformadors i centenars de bitllets d'euros, així com algunes armes i cartutxos. Després d'analitzar les substàncies, el laboratori químic dels Mossos ha calculat que, per exemple, del material que es va localitzar en només un dels immobles de Figueres la marihuana que hi havia tenia un alt valor monetari: de més de 26.500 euros, si la venda il·lícita fos a l'Estat espanyol, i de gairebé 62.000 euros, en el cas que la venda il·lícita fos a França. També en un únic espai de Figueres hi havia més de 850 bitllets de 20 euros i prop de 2.000 bitllets de 50 euros.

Més enllà de Figueres, en el macrooperatiu del passat febrer es van descobrir uns búnquers soterrats on el clan cultivava marihuana a Hostalets de Llers i Avinyonet de Puigventós. Segons la resolució del jutjat, a Hostalets es van trobar més de 1.000 plantes de marihuana d'entre 40 i 50 centímetres d'alçada i més d'un miler d'esqueixos de 5 centímetres d'alçada, a part d'una arma llarga i cartutxos, entre altres objectes. Pel que fa a Avinyonet, hi havia 770 plantes de marihuana, una altra arma llarga i cartutxos, a part dels elements necessaris per a l'elaboració i el cultiu de la droga.

De moment, el jutjat de Figueres conclou que hi ha proves per enviar a judici, per diferents delictes, els 32 investigats d'aquest cas.