L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha creat una partida al pressupost d'uns 120.000 euros per tal d'assumir si és necessari la gestió dels canals d'Empuriabrava. La Generalitat ho va anunciar per a l'1 de gener de 2014 però continua treballant en el traspàs de la titularitat de la concessió de la part pública a l'Ajuntament. Segons Güell, encara no hi ha data però volen tenir els tràmits a punt per si es fa efectiu.

«És una previsió que hem fet per si l'Ajuntament ha d'assumir la gestió del manteniment i vigilància dels canals», va explicar Güell al darrer ple municipal. El pas i les darreres declaracions sobre aquest tema fan pensar que estaria a punt de tancar-se. Quan es doni «haurem de fer tota una feina que els serveis tècnics de l'Ajuntament no podran assumir en la seva totalitat» i per això entenen que hauran de contractar empreses especialitzades externes.

L'alcalde va posar de manifest que hi haurà d'haver una taxa, s'hauran de donar serveis i posar-ho en funcionament. «Per tant, fem una previsió i això no vol dir que al final haurà de sortir a concurs» i potser no serà aquesta quantitat. Güell creu que és millor tenir una partida preparada i no haver de tenir tots els tràmits pendents de fer quan la Generalitat anunciï el traspàs.

El traspàs dels canals de la marina fa anys que s'espera. Es va anunciar a finals del 2013 i s'havia de fer en uns mesos però han passat anys i encara no s'ha concretat.

Hi ha tres parts implicades en el procés. A banda de la Generalitat i l'Ajuntament hi ha la concessionària Port Empuriabrava S.A que sempre ha defensat que tenen vigent una concessió pels 40 quilòmetres de canals i els més de quatre mil amarratges. Per això han continuat fent els tràmits per complir amb les normatives. Es va crear una comunitat d'usuaris i es va establir el pagament d'unes quotes. Si hi ha un canvi de gestió, les quotes es deixarien de pagar i els usuaris es preveu que paguin una taxa a l'Ajuntament.

Mentrestant els residents a la marina fa anys que esperen que es resolguin diverses qüestions. Respecte a les quotes una sentència del TSJC anul·la un tràmit de la Generalitat que avala que es cobrin. L'alcalde va dir al darrer ple que això no ajuda a l'acord pel canvi de titularitat, sinó que ho allarga. L'altre tema pendent és l'atermenament, delimitació de l'espai de domini públic. La setmana passada es coneixia que es torna a fer de nou sense afectar propietats.