Un veí d'Avinyonet de Puigventós ha fet anar de bòlit els Mossos d'Esquadra i quatre empreses asseguradores. Ha acabat detingut perquè va falsejar el seu historial clínic per tal d'intentar amagar que estava malalt i que això li comportaria la invalidesa absoluta. Va intentar estafar més d'un milió d'euros a les companyies.

L'home va manipular les dades clíniques i, llavors, va contractar cinc pòlisses amb l'objectiu de cobrar la indemnització milionària. El detingut és un veí d'Avinyonet, de 40 anys i de nacionalitat espanyola. Va ser arrestat el 25 de maig per la seva participació en un presumpte delicte de falsedat documental i d'estafa a quatre companyies asseguradores de Sabadell.

L'investigat, que va ser detingut a la població empordonesa, va passar a disposició judicial l'endemà de la detenció davant el Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, el qual va decretar llibertat amb càrrecs.

La investigació es va iniciar a finals del mes de febrer arran de la denúncia presentada per una de les companyies asseguradores contra un dels seus clients basant-se en els informes que havia confeccionat una empresa de detectius contractada per la mateixa asseguradora.

En el decurs de la investigació, els agents van poder constatar que el client de l'asseguradora, sabedor que tenia problemes mèdics que arrossegava des de l'any 2004 i que el portarien a la consecució d'una invalidesa absoluta i permanent, va contractar fins a cinc pòlisses diferents amb quatre companyies asseguradores amb l'objectiu de cobrar indemnitzacions milionàries.

Tot preparat

Amb aquest objectiu, va dissenyar un pla d'actuació que va iniciar amb la contractació de les diferents pòlisses entre l'octubre de 2013 i l'octubre de 2015. Totes les pòlisses contractades cobrien la «incapacitat permanent de grau absolut», amb unes compensacions econòmiques que anaven dels 225.000 als 500.000 euros en cas que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li atorgués aquesta incapacitat, segons van informar els Mossos d'Esquadra.

Manipulació d'informes

Evidentment, perquè les companyies asseguradores accedissin a la contractació d'aquestes pòlisses, l'investigat havia d'aportar un seguit de documentació sobre la seva història clínica fins al moment de la contractació.

Atès que les dades reals sobre el seu historial mèdic no haurien superat els requisits per a la contractació, l'investigat va manipular diversos informes i analítiques, falsejant les dades que hi constaven perquè s'adeqüessin a paràmetres normals.

També va ometre dades i va declarar dades inexactes sobre el seu historial en els qüestionaris de salut que les companyies fan servir per a la valoració del risc. Amb tot això, va aconseguir enganyar les asseguradores perquè acceptessin la contractació de les pòlisses.

La indemnització milionària

Durant la investigació, els agents encarregats van escoltar en declaració els diferents professionals mèdics que havien emès aquests informes, que van confirmar que aquests havien estat manipulats i que les dades que hi constaven no s'ajustaven a la realitat.

A mitjan desembre de 2016, l'investigat, que treballava com a autònom, va obtenir de l'INSS la resolució que li atorgava la incapacitat permanent en grau absolut i, pocs dies desprès, va presentar davant les quatre companyies la reclamació per al cobrament de les indemnitzacions per un import total de 1.325.000 euros.