L'alcaldessa de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell (ERC), ha rebut una demanda judicial per anar a declarar als Jutjats de Girona el pròxim dia 18 de juliol. L'advocat de l'Estat ha interposat una demanda contra el consistori santclimentenc pel fet de pertànyer a l'AMI (Associació de Municipis per la Independència) i pagar una quota anual de 75 euros. L'Ajuntament de Sant Climent n'és soci des de l'octubre de 2012 i fins ara no els havia arribat cap notificació semblant.

A la demanda contenciosa-administrativa formulada per l'advocat de l'Estat espanyol, en representació de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, es reclama la nul·litat de l'acord de ple a través del qual es va aprovar el pagament de 151 euros a l'associació en concepte de les quotes de soci de 2015 i 2016.

«Entén que estem contribuint al sosteniment econòmic d'un ens que té com a finalitat la independència de Catalunya», afirma Carbonell, la qual lamenta que «tots aquells càrrecs públics que diàriament fem honestament la nostra feina hàgim d'interrompre-la per anar als jutjats».

L'alcaldessa de Sant Climent diu que ja han posat el cas en mans d'un advocat i que a partir d'ara l'estudiaran a fons. Malgrat això, també ha avançat que aniran a judici «amb tota la tranquil·litat» i «encarant això com un fet que no hauria de ser però amb el qual malauradament ens hem trobat».

Centenars de processos

De fet, a hores d'ara, i tal com es detalla al web de l'AMI, hi ha fins a 93 municipis que han estat demandats per aquest fet. Entre aquests figuren localitats empordaneses com Cistella, Garriguella, Navata, Peralada, Palau-saverdera o Madremanya. En d'altres casos, el jutjat les ha desestimat. Així ha passat amb les interposades contra els ajuntaments de Girona, Olot, Canet d'Adri o Llambilles, entre d'altres.