L'Audiència de Girona presentava ahir un desplegament policial gens habitual. Fins a quatre furgonetes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra van estar custodiant el Palau de Justícia des de l'exterior, cosa que només passa en la celebració de pocs judicis.

A part, el cas que es va començar a jutjar ahir a la secció quarta de l'Audiència amb tribunal popular es va fer -a diferència del que acostuma a succeir- a porta tancada per seguretat. El judici que implica aquest reforç policial i en el qual no es permet l'entrada al públic general és el del crim del dia de Tots Sants a Figueres.

A l'interior de la sala hi havia vuit agents dels Mossos (alguns d'antiavalots). A més, els dos acusats en aquest procediment no es van asseure en cadires a dalt de l'estrada i davant dels seus advocats, com passa en els judicis amb jurat popular, sinó que van ocupar un banc a la primera fila frontal a l'estrada.

Els processats van estar envoltats pels agents que eren a la sala, mentre que altres Mossos es trobaven als accessos del Palau de Justícia. Tot i això, en la primera sessió del judici no es va produir cap incident.

El magistrat del tribunal del jurat va decidir celebrar aquest judici a porta tancada per la conflictivitat entre els dos clans implicats en el procediment. L'advocat d'un dels acusats, Carles Monguilod, va qualificar de «resolució excepcional» que el judici es faci a porta tancada, tot i que va dir: «Ens sembla raonable».

De fet, la primera testimoni d'ahir va declarar amb un biombo, de manera que els processats no podien veure-la. Es tractava de la vídua de l'home que va morir en el crim de Tots Sants a Figueres, que va assegurar que ha rebut amenaces de mort de la família dels acusats i de la del seu exmarit.

La dona va explicar que l'1 de novembre de l'any 2013, el dia de Tots Sants, amb la víctima i els seus dos fills menors d'edat -a més, ella estava embarassada- van visitar el cementiri de Figueres. Després de posar un ram de flors a una tomba, va relatar que el seu exmarit va discutir «de paraula» amb els membres d'un clan rival. Quan ja havien marxat del cementiri, la dona va afirmar ahir que els dos acusats -que són germans- acompanyats d'un parell de persones més van anar corrent fins on es trobaven ella, l'home i els fills.

Renúncia a la indemnització

Va afegir que el processat més alt va treure una pistola d'una bossa bandolera d'home i que va passar l'arma a l'altre processat. Així, va manifestar que l'acusat més baix va disparar uns quants trets a la zona del pit del seu exmarit, a qui va rematar quan va caure a terra. A causa de les amenaces, la dona va dir que ella i els seus fills renuncien a cobrar una indemnització.

L'altra testimoni d'ahir també va declarar que ha rebut amenaces de mort. Es tractava de la dona que va estar casada amb un acusat, tot i que en el moment dels fets feia vuit anys que havia acabat la relació. Ara bé, la conflictivitat hauria sorgit quan ella es va ajuntar amb el germà de la víctima. Malgrat que la dona va descartar ahir que l'origen del conflicte fos ella, va admetre que el dia abans del crim de Tots Sants hi va haver una baralla, a cops de puny, entre l'acusat amb qui havia estat i el germà de la víctima.

La dona va explicar que, segons la llei gitana, com que s'havia ajuntat amb un altre home, els seus fills pertanyien al seu exmarit.