El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, assegura que el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) de l'àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus és encara "un full en blanc" i que en les properes setmanes el debatran amb els agents implicats per consensuar-lo amb el territori. Rull afirma que moltes vegades s'opta per presentar un document i després negociar-lo però que, en aquesta ocasió i tenint en compte la polèmica que va suscitar l'any 2014, han decidit fer-ho d'aquesta manera.

La primera reunió del procés participatiu es farà dijous vinent a Roses on s'han convidat a totes les associacions i federacions que hi tinguin alguna cosa a dir. El Departament s'ha marcat cinc setmanes per al primer contacte i després elaborarà un primer esborrany, que es tornarà a sotmetre a debat. La intenció és que el pla estigui redactat al llarg del 2018.

La primera proposta del pla va sortir a exposició pública a finals de 2014. El Departament d'Agricultura -aleshores titular dels parcs- anunciar-lo com una eina que permetria millorar la gestió del medi marí del Parc i ordenar les activitats que s'hi desenvolupen. Entre les mesures contemplades, hi havia la més polèmica: la prohibició de fondejar lliurement a les cales protegides de l'espai natural i la obligació d'amarrar en una de les més de 200 boies de pagament.

El pla va generar un fort rebuig entre els alcaldes i les associacions de la zona. Durant el període d'informació pública, s'hi va presentar gairebé 400 al·legacions. Aleshores, la Generalitat es va comprometre a refer el document. Ara, Territori -titular dels parcs- ha decidit reprendre-ho i així es va anunciar a la darrera Junta Rectora.

Rull ha assegurat aquest divendres que treballen amb un full en blanc que s'omplirà d'entrada amb les aportacions que alcaldes de la zona i associacions afectades hi faran al llarg de cinc setmanes. Després d'aquest primer termini, el Departament elaborarà un primer document amb les línies generals (algunes de les quals, segons ha admès Rull, ja estarien traçades), que es tornarà a sotmetre a debat. La voluntat és que el pla definitiu estigui enllestit al llarg de l'any vinent.

La primera reunió per abordar-ho se celebrarà el proper 8 de juny a les deu del matí a Roses (el lloc encara s'ha de concretar). Territori hi ha convocat a tots els agents implicats.