Recta final del judici pel crim de Tots Sants a Figueres. Els dos acusats del cas van declarar ahir a la tarda amb retrets entre ells. L'autor material dels fets, Juan Fernández Cortés (àlies el «Shin Chan»), va inculpar l'altre acusat, Vicente Fernández Cortés (àlies el «Sioux»), d'haver-li passat la pistola amb la qual va disparar la víctima l'1 de novembre de l'any 2013.

En la fase d'instrucció el «Shin Chan» no havia manifestat aquesta incriminació, de manera que ahir va ser la primera vegada que va assegurar que el seu «germà» portava l'arma de foc del crim, mentre que el «Sioux» ho va negar. Entre llàgrimes, va subratllar: «És mentida». De fet, els dos processats es tracten com a germans perquè s'han criat junts, tot i que en realitat són oncle i nebot.

Així, l'autor material -que només va respondre les preguntes del seu advocat i del jurat popular- va afirmar que el «Sioux» li deia: «Mata'l [referint-se a la víctima], que jo compliré amb tot». El «Shin Chan» va expressar ahir que el conflicte entre els dos clans -el Capirote (vinculat a la família Cortés, dels acusats) i el Santiago (vinculat a la família Gabarre, del difunt)- va començar la nit anterior a Tots Sants amb una baralla. Segons la seva versió, el germà de la víctima va amenaçar amb una metralleta a ell i al «Sioux».

«No us mato perquè no vull», va explicar que deia el germà del difunt. El «Shin Chan» va remarcar que el «Sioux» no va denunciar els fets a la policia, sinó que va parlar amb els patriarques.

Llavors, els patriarques dels dos clans van dividir-se les hores de visita al cementiri de Figueres el dia de Tots Sants. L'autor material del crim, que va valorar que la víctima «segur» que coneixia aquest pacte, va relatar ahir que l'1 de novembre estava a un bar proper al cementiri amb els seus familiars -els Capirote- quan una persona va avisar que hi havia un membre dels Gabarre.

Segons el «Shin Chan», quan van anar fins allà la víctima va dir: «Em cago amb els teus morts. Et mataré». L'autor material dels fets va manifestar que aleshores el «Sioux» va treure l'arma i va demanar-li que matés l'home. El «Shin Chan» va afegir que la víctima l'encanyonava amb una pistola i va argumentar que va disparar per defensar-se. També va considerar, després del crim, «algú» de la família Gabarre es va endur l'arma del difunt.

En canvi, l'altre acusat del cas va negar ahir la incriminació que va expressar el seu «germà» i va assegurar que és un xantatge per no haver-li comprat una casa com a compensació dels fets. El «Sioux» va afirmar, fins i tot «jurar», que no portava cap pistola. «No sé si el meu germà tenia una arma», va valorar, mentre va explicar que no va veure que la víctima tragués una pistola. El «Sioux», que també va modificar la versió exposada en la fase d'instrucció, va remarcar que no va veure el crim; «vaig escoltar trets i vaig quedar-me paralitzat».

Al final de la seva intervenció, abans que declarés el «Shin Chan», el «Sioux» va indicar que el «germà» l'acusaria d'haver-li passat la pistola dels fets. Va apuntar que, seguint la llei gitana, el «Shin Chan» li havia reclamat una casa, per compensar-lo pel crim, que no ha pogut pagar. Per això, quan l'autor material dels fets va inculpar-lo de portar l'arma, el «Sioux» va interrompre'l entre llàgrimes, dient: «És mentida».