L'Escala commemorarà dissabte els 25 anys de l'arribada de la torxa olímpica amb un gran acte a Empúries a les set de la tarda. "Empúries: port, porta, pacte, pont" és el títol de l'esdeveniment en el qual participaran alguns dels protagonistes l'any 1992. Se celebrarà a l'àgora de l'antiga ciutat grega d'Empúries.

El programa comptarà de tres parts. Començarà amb el visionament d'un vídeo dels millors moments de l'arribada de la torxa amb imatges cedides per RTVE, i amb un muntatge realitzat pel Canal 10 per a l´ocasió. La coral Cantiga, que ja va ser present a la rebuda de la torxa el 1992, acompanyarà musicalment la projecció d'aquest vídeo.

Els parlaments institucionals, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga,donaran pas a la segona part de l'acte: la presentació del llibre "Empúries: port, porta, pacte, pont". Aplega els textos que Xavier Rubert de Ventós va escriure l'any 92 i que diversos actors i actrius van recitar a Empúries durant la celebració de l'arribada de la torxa olímpica, així com textos clàssics seleccionats per l'hel·lenista Eusebi Ayensa. L'acte servirà també per homenatjar Rubert de Ventós. El també filòsof Xavier Antich serà l'encarregat de la presentació.

L'actiu Marian Aguilera que el 1992, amb només 15 anys, va ser l'encarregada de desembarcar a Empúries amb la flama, tornarà a l'escenari. Serà l'encarregada de la lectura del text "Escolis dels oficiants", de Xavier Rubert de Ventós. També participaran en la lectura Carme Callol i Josep Tero, que comptaran amb l'acompanyament musical de Jesús López i Nora Bosch.

La tercera i última part de l'acte és un recital poètic de textos antics sobre l'olimpisme a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, conduïts per Eusebi Ayensa. I es clourà l'acte amb una peça de música popular catalana a càrrec de la coral Cantiga.

L'acte commemoratiu dels 25 anys de l'arribada de la torxa olímpica a Empúries és organitzat per l'Ajuntament de l'Escala, el MAC-Empúries i la Llibreria Vitel·la, amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica, Diputació de Girona, Canal 10 Empordà i RTVE.

L'acte és d'accés gratuït, però l'aforament és limitat.

El 13 de juny de 1992 milers de persones omplien a vessar les platges del litoral d'Empúries a l'espera de l'arribada per mar de la flama olímpica provinent de Grècia. Era un acte carregat de simbolisme, recorda l'Ajuntament. No en va, grecs i romans ja havien escollit Empúries com a porta d'entrada a la península en època antiga.