El promotor del Festival del Circ de Figueres, Genís Matabosch, va anunciar ahir que la pròxima edició del certamen per al 2018 «està a l'aire» i que les relacions amb la ciutat «s'han refredat».

La proposta de la Circus Arts Foundation tenia garantida la continuïtat a la ciutat gràcies a un conveni a quatre anys que ha finalitzat aquest 2017, i a partir d'ara el futur d'aquest festival continua en incògnita.

L'Ajuntament de Figueres ha d'aprovar les bases del concurs públic pels festivals estratègics de la ciutat -entre els quals hi ha també l'Acústica o el Festival Còmic- però, de moment, en el darrer ple del mes de juny va apartar el punt per a més endavant.

Matabosch va explicar que «els calendaris no són favorables per a la seva celebració al febrer» i que «amb la finalització del conveni s'ha tancat també una etapa».

El promotor del festival va recordar que al seu moment gairebé totes les formacions municipals estaven d'acord en la propulsió del projecte, juntament amb el Museu del Circ, i que «després del trencament del pacte amb el grup del PSC, els partits es van fer enrere i van començar a lligar el què era un compromís amb processos de participació i altres opcions que no s'havien dit a l'inici».

El suport del consistori

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per altre costat, va defensar que des del seu equip de govern es continua «apostant de manera clara» per garantir la continuïtat del festival. Felip va demanar públicament «confiança» al promotor, i un posicionament més clar per part de la resta de grups municipals.

«Els projectes necessiten apostes polítiques. S'han de dur a terme els procediments necessaris, però el què no veig són convenciments ni ganes de mullar-se» va afegir l'alcaldessa.

Felip va estar d'acord que els terminis no són del tot favorables, però que «es tracta d'un aspecte tècnic» i que si hi ha «voluntat» i no s'arriba a temps, es podria dur a terme el «tramit a través d'un conveni de caràcter anual».

Per cada euro, deu més

El motiu inicial de la roda de premsa convocada, va ser, però, la presentació de l'estudi econòmic de la darrera edició del Festival del Circ, que durant el 2017 va generar un impacte a la ciutat d'1,4 milions d'euros. Els números provenen de la consultoria Baldrick i Munitz, la qual també va fer públic que per cada euro invertit pel consistori, el festival genera un retorn de 10,44 euros a la ciutat.

Del total de 31.473 assistents en l'edició del 2017, la despesa mitjana va ser de gairebé 25 euros per persona. Un 55% dels assistents provenien de les comarques gironines, però també un 13% de la resta del país i estrangers. Aquesta onada de visitants va generar unes 2.000 pernoctacions a la ciutat, sense tenir en compte que se'n van registrar prop d'un miler més pels artistes i organitzadors.

La sisena edició va tenir un cost total de 699.381 euros, dels quals 207.415 van anar destinats a contractació de personal local i facturació a empreses proveïdores de la mateixa ciutat. Durant els darrers sis anys 158.019 espectadors han assistit al certamen per veure algun dels 81 espectacles.