La flama olímpica torna a Empúries

L'Escala va commemorar ahir els 25 anys de l'arribada de la torxa dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992

20.06.2017 | 06:59
La flama olímpica torna a Empúries
La flama olímpica torna a Empúries

A l'àgora de l'antiga ciutat grega a Empúries es va reviure ahir l'arribada de la torxa olímpica provinent de Grècia el 1992 a bord d'una vela llatina. El peveter i una de les torxes que es va custodiar a l'Escala van ser dos dels elements simbòlics de l'acte en el qual van ser presents alguns dels protagonistes fa 25 anys com l'actriu Marian Aguilera, encarregada de desembarcar la torxa, els llavors alcaldes de Barcelona, Pascual Maragall i de l'Escala, Rafel Bruguera. El conseller de Cultura, Santi Vila, va recordar el valor d'unió de cultures que representa Empúries i que també van representar els Jocs Olímpics.

«Deuen ser d'aquells projectes que tots els ciutadans de Catalunya, al marge de la ideologia», «van viure amb orgull, amb compromís cívic, social» i que encara avui recorden, deia Vila. Va explicar a tall d'anècdota que un dels milers d'escalencs li explicava emocionat que havia estat un dels rellevistes uns metres i que havia pagat 15.000 pessetes per tenir una còpia de la torxa.

En un senzill acte i a través d'una projecció d'imatges amb acompanyament musical de la Coral Antiga es va recordar els moments viscuts. La flama navegava en una vela llatina direcció al moll grec, on va desembarcar i va ser transportada fins a les ruïnes d'Empúries. Milers de ciutadans ocupaven cada racó del litoral i un miler d'embarcacions l'àrea marítima. L'actriu destacava que «jo era una peça dins aquella gran història».

Empúries va rebre la torxa el 13 de juny de 1992. Vila va fer referència als antics pobladors d'aquelles terres a través d'un relat de Carles Fages de Climent, L'Empòrium de les tres muralles. «Ens parla de pacte, de ciutat, d'indiketes, grecs i romans capaços de dialogar, d'entendre's».

Un projecte col·lectiu


Per al conseller, tots els que van participar de l'organització de l'esdeveniment «amb aquell orgull de civilitat vau ser capaços de fer que un projecte d'aquesta magnitud fos viscut com un projecte col·lectiu i ple de valors que encarnen la civilització».

L'alcalde, Víctor Puga, va afegir que va donar «una projecció internacional impagable» que els va permetre «obrir-se al món». L'arribada de la torxa també va suposar una important inversió amb obres emblemàtiques com el passeig d'Empúries.

Durant la commemoració es va destacar la tasca del filòsof Xavier Rubert de Ventós «inspirador intel·lectural de tot plegat». Es va presentar el llibre del qual és autor amb Xavier Antich, Empúries: port, porta, pacte i pont; i amb una lectura dels Escolis dels oficiants, un recital poètic a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, i la interpretació de L'Empordà van tancar l'acte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

L'Ajuntament vol que sigui el mercat medieval de referència a Catalunya · S'han incorporat espais...

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

La Policia de moment només informa les persones que van en bici que no s'hi...

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Un helicòpter l'ha traslladat fins l'Hospital Josep Trueta

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

L'animal va creuar per la carretera local al vespre i va impactar contra la moto

L´Escala adequa parcs infantils

L'Ajuntament de l'Escala ha adequat nous parcs infantils en zones verdes municipals. S'han...

Enllaços recomanats: Premis cinema