Una diagnosi revela el potencial del turisme eqüestre a l'Alt Empordà com a alternativa

El Consell Comarcal està treballant en la identificació de rutes, el contacte amb les empreses i la posada en marxa de projectes relacionats amb el món del cavall ?Es considera que podria beneficiar l'economia com alternativa en zones rurals

21.06.2017 | 07:04
Cavalls de l´Hípica Mixeu de l´Escala fent una passejada per la platja.

Una diagnosi del Consell Comarcal de l'Alt Empordà constata les potencialitats de la comarca per desenvolupar el turisme eqüestre. La iniciativa pretén identificar, promoure i difondre les activitats eqüestres en les vessants turística, esportiva, social i terapèutica, per al foment d'aquest sector com una activitat econòmica a desenvolupar en les zones rurals. Creuen que s'ha de preveure com una alternativa econòmica i s'estan engegant projectes, identificant rutes i establint contactes amb empreses.

A Catalunya hi ha aproximadament 36.149 èquids i registrades 5.452 explotacions. Les dades les aporta la diagnosi són del Sistema d'Informació Ramadera Telemàtica (SIR). El Servei Territorial de Girona disposa de 821 explotacions. D'aquestes, 563 estan dedicades a producció-reproducció dels èquids i 301 són explotacions de tipus especial. La comarca de l'Alt Empordà disposa de 154 explotacions, amb un total de 1.174 cavalls repartits entre aquestes.

«La cultura del cavall a l'àmbit de l'Alt Empordà és viva en comparació amb altres territoris catalans», diu l'estudi que ha coordinat el grup Leader Adrinoc, una associació per al desenvolupament rural integral.

La iniciativa pretén identificar, promoure i difondre les activitats eqüestres en els vessants turístics, esportius, socials i terapèutics, per al foment d'aquest sector com una activitat econòmica a desenvolupar en les zones rurals.

Busquen rutes

Des d'Empordà Turisme, i en representació del Consell Comarcal, s'ha participat activament en el desenvolupament del projecte i en les sessions de treball enfocades al turisme eqüestre, per tal de mirar d'identificar possibles rutes aptes per fer a cavall.

També s'està treballant conjuntament per buscar sinergies entre empreses turístiques i empreses del sector eqüestre. I entre altres accions futures, hi ha els preparatius del «Dia a cavall», que tindrà lloc al setembre i permetrà que els centres eqüestres es donin a conèixer al territori i mostrin les seves potencialitats. Fruit de la col·laboració s'ha portat a terme la diagnosi territorial «Potencialitats i necessitats del sector eqüestre a l'Alt Empordà».

El document «ens constata que la comarca té en el sector eqüestre un important potencial de desenvolupament, ja que les activitats eqüestres poden ser un bon complement de les diferents iniciatives de promoció, tant turístiques, com culturals i naturals», remarca del Consell.

Es considera que «tot i la imatge elitista que es té del sector eqüestre i la seva poca estructuració, es detecta una cultura viva del cavall a la comarca». Se'l planteja com un sector divers, però innovador i amb bones perspectives de creixement. Han avançat que «es recullen ja algunes iniciatives de turisme eqüestre que demostren la seva viabilitat com a activitat complementària durant les èpoques de baixa ocupació turística».

També els projectes de centres eqüestres amb teràpies assistides amb cavalls «marquen una tendència molt positiva que ens indica que el sector gaudeix d'unes bones expectatives de futur i creixement». Des del Consell plantegen que en resum l'estudi determina que les activitats eqüestres són una alternativa econòmica més que les entitats i els diferents agents vinculats a la promoció del territori han de preveure en les seves línies de treball.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema