Poca participació en la primera convocatòria dels pressupostos participatius de la vila de Roses. Només 515 persones van exercir el seu dret a vot per decidir com invertir una partida de 150.000 euros en el capítol d'inversions del Pressupost Municipal. Aquesta xifra suposa un 3,29% de la població total i es reflecteix en un nombre total de 1.025 vots, ja que cada ciutadà podia escollir fins a un màxim de tres propostes de les 39 finalistes.

Les dues més votades

Després de tancar-se el període de votacions per triar els projectes guanyadors -que va durar del 16 al 22 de juny-, la proposta de promocionar Roses amb un rètol de grans dimensions va ser la que va rebre més suport popular, amb un total de 73 vots. El cost estimat d'aquesta actuació és de 25.000 euros i comporta la creació d'una proposta gràfica i la seva plasmació en un gran rètol amb lletres de dos metres d'alçada.

L'habilitació d'un parc per a gossos, amb 69 vots rebuts i una inversió aproximada de 50.000 euros, va resultar ser el segon projecte amb més suport. D'aquesta manera, el consistori es compromet a desenvolupar un espai suficientment gran perquè els animals de companyia puguin córrer sense la necessitat d'anar lligats.

L'ampliació de les zones de jocs dels parcs infantils del municipi, amb 67 vots i un cost estimat de 20.000 euros, i l'habilitació d'una aula gastronòmica, amb 59 vots i un pressupost de 40.000 euros, completen la llista de les propostes que compten amb més acceptació per part dels rosincs.

Millorar les polítiques

El regidor d'Economia i Hisenda, Marc Danés, tot i els baixos índex de participació, va valorar positivament aquests primers Pressupostos Participatius i va destacar que «aquestes xifres de participació ens esperonen a seguir desenvolupant més i millors polítiques de participació ciutadana els anys vinents; hem fet un salt qualitatiu important pel que fa a transparència i qualitat democràtica».

També va afegir que «és essencial que veïns i veïnes, entitats i Ajuntament siguem capaços de construir una societat millor que fomenti la democràcia participativa i el debat col·lectiu».

L'Ajuntament va agrair la implicació dels rosincs i rosinques i va recordar que les propostes guanyadores -fins a esgotar la partida de 150.000 euros - s'executaran al llarg d'aquest any 2017. Atès que els quatre projectes més votats no superen aquesta xifra, l'equip de govern estudiarà i valorarà quina actuació impulsarà amb la quantitat restant, ja que l'execució de la cinquena proposta més votada -l'adequació d'un carril bici entre la urbanització de Mas Fumats i el nucli de Roses- superaria en gran mesura l'import que s'ha sotmès a decisió popular.