A causa de l'elevat nombre de coloms a la ciutat, Figueres utilitzarà la mesura del pinso anticonceptiu per tal de reduir-ne la proliferació. Així es va decidir en el darrer ple municipal, en el qual es va aprovar amb 10 vots a favor, 7 en contra i 3 abstencions l'ús d'aquest mètode.

La moció, presentada per ERC i avalada per les formacions del PSC i Compromís d'Esquerres, denunciava l'excessiu nombre d'aquestes aus en determinades zones de la ciutat, les quals poden esdevenir un problema per als veïns i veïnes. El document alertava que la concentració de molts individus en espais reduïts genera acumulacions d'excrements i plomes, així com un possible risc associat a la salut de les persones.

També van posar sobre la taula les despeses econòmiques que se'n generaven, sobretot pel que fa al manteniment del patrimoni i mobiliari urbà.

Per controlar la població de coloms existeixen diversos mètodes, però de tots ells el que es veuen de manera més clara des d'aquests grups municipals és el pinso anticonceptiu. Un gra recobert amb nicarbazina que inhibeix la capacitat reproductora de les aus.

D'aquesta manera, tal com van afegir les formacions, la mateixa brigada de parcs i jardins de la ciutat en podria gestionar més bé la població.

La portaveu del grup municipal d'ERC, Agnès Lladó, va voler remarcar que aquesta iniciativa ja s'ha dut a terme amb èxit en algunes ciutats de l'Estat com Alacant i València.

També s'ha implantat en una vintena de municipis catalans, com per exemple Barcelona, Ripoll, Cassà de la Selva, Arenys de Mar, Vilafranca del Penedès o Solsona, entre d'altres.

Dubtes al respecte

Alguns dels membres del consistori van mostrar el seus dubtes respecte la necessitat de fer servir aquesta mesura a Figueres. Núria Galimany, regidora no adscrita, va remarcar que seria més necessària una actuació «en l'àmbit comarcal», on tots els municipis anessin a una i no només s'hagués de fer per part de la capital altempordanesa.

Des de la CUP, la seva portaveu Natàlia Sánchez, va citar la mesura «d'irresponsable», ja que segons la seva visió pot tenir conseqüències a la cadena tròfica en una zona on precisament les migracions d'aus estan ben presents. «No disposem d'estudis prou determinants que ens assegurin que aquesta mesura no tindrà efectes sobre altres animals» va dir.

Queixes de veïns

El primer tinent d'alcalde, Francesc Cruanyes, va explicar que des de l'equip de govern, i tal com ja havien exposat en la comissió informativa, no veien clara la mesura.

Cruanyes va admetre que, efectivament, els havien arribat moltes queixes per part dels veïns referents a la brutícia que generaven les aus, però que «en posar-nos en contacte amb altres àrees de medi ambient d'altres municipis, no hem pogut certificar que ells hagin tingut uns resultats palpables després de fer ús d'aquest mètode».

Cruanyes va admetre que ­potser es tracta d'un tema «temporal» però «fins que no passin aquests anys, els coloms seran els mateixos».