El nou Centre de Tractament de Residus (CTR) municipals de Pedret i Marzà ja és una realitat. Aquesta instal·lació permetrà tractar la fracció resta -aquella que no es recull de forma selectiva- i que fins ara anava directament al dipòsit controlat, així com la fracció orgànica (FORM), un cop sigui implantada a tota la comarca la recollida selectiva.

D'aquesta manera, es preveu que minvi la quantitat de residus destinats a l'abocador i que es millorin les condicions de la disposició. Sota el principi de l'aprofitament dels recursos, el CTR permetrà revaloritzar tot el material possible abans d'enterrar-lo, allargant la vida útil de l'abocador.

Per al tractament mecànic-biològic de la fracció resta s'ha construït una instal·lació amb una capacitat de tractament de fins a 60.000 tones anuals on s'estabilitzaran les restes de matèria orgànica del rebuig i es recuperaran materials valoritzables.

Aplicacions agrícoles

Pel que fa a la fracció orgànica de recollida selectiva, es descompondrà en túnels de compostatge, se'n farà un pretractament mecànic primari per separar els impropis, i es farà madurar per compostatge. Finalment s'obtindrà un compost de qualitat per a l'aplicació agrícola.

El centre està finançat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per un import d'uns 24 milions d'euros i les instal·lacións permetran servir uns 140.000 habitants de la zona.

Fora del contracte de concessió per desenvolupar les instal·lacions del centre de tractament de la fracció resta i de la fracció orgànica, l'ARC finançarà altres actuacions que integraran el futur conjunt d'instal·lacions ambientals. L'ampliació del dipòsit controlat per a la disposició dels residus que no puguin ser valoritzats, així com el desenvolupament del projecte i construcció d'un centre administratiu i d'educació ambiental per a la comarca.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir aquest centre, el qual va definir com un equipament «adaptat a les peculiaritats d'una comarca que a l'estiu rep un augment important de població, però que la resta de l'any en té un altre de més baix i molt estable».