Figueres va viure ahir durant gairebé tot el matí un col·lapse de trànsit amb cues, en diversos moments, gairebé contínues des de Vilatenim fins a la plaça del Gra.

Les obres a la C-260, a la plaça de l'Estació, a la calçada dels Monjos i el mercat de fruites i verdures van ajudar a generar importants retencions a l'entrada per l'avinguda Vilallonga. La barrera del tren és un element més que empitjora el caos quan es baixa pel pas de combois. A l'altra punta de la ciutat, a la plaça del Sol, les obres de la rotonda també suposen un trànsit dens.

La situació que es va viure ahir no és nova. Però diferents projectes de millora urbana als carrers de l'entorn de la plaça del Gra ho compliquen més perquè concentren el trànsit a l'avinguda Vilallonga. És una de les entrades principals a la ciutat, sobretot del trànsit que prové de la carretera de Roses.

Una vegada aquí les maniobres per circular per la ciutat es fan difícils pel tall de carrers com el de sortida de la plaça Estació cap al Joan Reglà o de carrers d'accés a la plaça del Gra alternatius a l'avinguda Vilallonga. La conseqüència és que els cotxes acaben a l'avinguda Vilallonga, que ahir quedava col·lapsada. Així ho explica la Pilar, una veïna de la zona que diu que «a l'estiu sempre hi sol haver-hi cues però no com aquest any, no, mai.

El carrer que passa per la plaça de l'Estació està col·lapsat, el que va cap a la plaça del gra també... i tothom ha de passar per plaça Catalunya per poder arribar al centre de la ciutat, no hi ha cap més camí».

El propietari d'un bar a l'avinguda coincideix en el mateix i diu que «tot el dia hi ha cues, no només en hores puntes». Considera que «s'ha d'estar boig per programar tantes obres en ple mes de juliol quan ja hi ha un bon caos cada estiu. No hi ha cap ciutat turística que faci això, només Figueres».

A l'avinguda, en el moment que baixen les barreres del tren, els cotxes pràcticament no tenen cap més alternativa que restar aturats a l'espera que s'aixequin.

Un altre agreujant és el mercat a la plaça del Gra i plaça Catalunya dimarts i dijous amb una important afluència de compradors i de trànsit. Tot l'entorn acumula un gran volum de vehicles, molts dels quals, per sortir de Figueres, ho fan per l'avinguda Vilallonga.

Obres a la C-260

En aquesta avinguda, després del pas a nivell direcció Roses, la situació aquesta setmana no millora massa i continua amb complicacions, sobretot al tram final de sortida a l'alçada de Vilatenim. Com cada estiu, a les principals hores punta d'entrada de visitants des de la carretera de Roses hi ha retencions.

La carretera està desdoblada menys en el tram figuerenc. La rotonda de Vilatenim es converteix en un embut que no és capaç d'engolir els vehicles que hi circulen. Després de més de quinze anys esperant, s'està executant el desdoblament. Territori ha donat un impuls i no aturarà els treballs a l'estiu.

Les obres comporten l'ampliació de la calçada principal amb dos carrils més, un per cada lateral, i la creació de dues noves carreteres. Els operaris estan treballant simultàniament en diferents trams, un d'ells la calçada principal. És aquí on tasques que comporten donar pas alternatiu generen més problemes a una via ja amb un dens trànsit tot el dia.

A banda dels carrils laterals, s'estan aixecant les estructures del pas per a vianants i el talús que salva el cinturó de ronda.

L'accés a la ciutat per l'N-260 també pateix alguna complicació per l'obra a la plaça del Sol.