Un grup de voluntaris experts en fauna i flora van detectar a finals de juliol un exemplar de llagosta 'Saga pedo' al Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta d'una espècie protegida i que es considera la més gran d'Europa perquè pot arribar a mesurar fins a dotze centímetres. Aquesta és la segona troballa d'aquest tipus d'insecte que es fa recentment a la zona. De fet, a Catalunya només s'ha documentat en onze ocasions des dels anys 40. Malgrat les seves dimensions, són difícils de veure perquè són eminentment nocturnes i es mouen molt lentament sobre els arbusts. El Departament de Territori i Sostenibilitat està recopilant tota la informació per elaborar un Pla de Recuperació d'aquesta espècie.

L'exemplar forma part d'una espècie rara i protegida, que només s'ha vist en onze ocasions a tot Catalunya des dels anys 40. La troballa realitzada pels voluntaris evidencia, segons el parc, la presència d'aquest insecte a diferents parts del territori català. De fet, fa unes setmanes el Parc Natural de Ports (Tarragona) va documentar la presència de tres exemplars a la seva àrea, on només s'havia detectat en cinc ocasions. Al Parc Natural del Cap de Creus, en els darrers vint anys s'hi ha localitzat set exemplars.

La més gran d'Europa

Es tracta d'una espècie considerada com la més gran d'Europa per les dimensions que pot arribar a assolir. Malgrat això, es fa difícil veure'n perquè solen sortir de nit i s'amaguen entre els arbusts. Una altra de les peculiaritats de l'espècie és la capacitat que les femelles tenen per reproduir-se sense la necessitat dels mascles. De fet, pràcticament no se'n troben del gènere masculí i la seva existència és pràcticament un misteri.

La localització de l'exemplar es va fer en el marc d'una activitat de recerca impulsada pel parc i liderada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb el suport de la IAEDEN i l'APNAE.