Si alguna figura em porta a la memòria, benvolguts lectors, el desenvolupament i resultat final del darrer ple municipal figuerenc, convocat a instàncies del PDeCAT i del que sembla quedar del PPcat amb la intenció d'adoptar un acord de suport a la implantació del Museu del Circ i el manteniment del paral·lel Festival Internacional Elefant d'Or que durant els darrers anys ha reforçat la presència de la ciutat en l'àmbit mundial. Si alguna imatge o algun passatge històric, deia, em suggereix aquesta mena de cònclave, són, per una banda una irreal, la mitològica de Saturn devorant els seus fills, magistralment i tràgicament grafiada per Goya en un de les seves més patètiques i esfereïdores pintures negres, i per l'altra, una de documentada, l'evangèlica rentada de mans del governador Pilat. Tot i això, deixant de banda que, com ja saben, consideri Figueres com una vila en la qual sempre hem patit les accions d'unes Penèlopes que desfan de nits el que altres teixeixen de dia.

Una ciutat saturniana parricida, sí, perquè només cal recordar que el mateix Dalí va haver de patir la incomprensió de part dels seus paisans (no val pas la pena citar-los ara que es mostren submisos) abans que el museu es transformés en focus d'atracció mundial. I «pilatiana», sí, perquè va ser l'actitud del romà una expressió de covardia en no voler enfrontar-se a la plebs que, demagògicament li demanava la llibertat del facinerós i aquí hi ha qui s'abstingut.Jo estic convençut que The Majoress figuerenca tenia la seguretat, com jo mateix, que la moció no tiraria endavant però, com advertia en el darrer article em sembla que ha estat un exercici saludable: ara sabem qui hi està a favor i sempre hi ha estat a favor, qui està en contra i sempre hi ha estat en contra, i qui ho està ara, encara que fa no pas gaire hi estigués a favor i sotmeti el futur de la ciutat als vaivens dels seu joc partidista. També sabem a qui, finalment, l'importa un rave encara que, potser ho hagi estat dissimulant fins fa poc.

En fi, que cal prendre bona nota perquè electoralment cadascú pugui obrar en conseqüència. Perquè el tema del circ no era una qüestió fútil sinó un projecte de futur.