L'Ajuntament de Cadaqués, una mesura que ha fet que des de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarmdictat per l'alcalde, Pep Lloret. Els locals argumenten que els comporten importants pèrdues econòmiques, mentre l'Ajuntament diu que disposen d'un informe policial que avala la mesura per millorar la seguretat i la convivència amb els veïns.

El ban de data 31 de maig estableix les reduccions horàries justificant que tenen competències per prendre aquestes mesures en casos de raons de seguretat o per molèsties als veïns. Lloret ha explicat que hi ha una zona conflictiva i un informe policial que recomana prendre aquesta mesura. S'ha estès a tot el terme i no només al carrer on hi ha els dos locals més problemàtics perquè entenen que ha de ser així perquè sigui efectiva.

Els bars musicals poden obrir de les dotze del migdia fins a dos quarts de tres i tenen fins les tres per anar fent marxar els clients. El restaurant musical tindrà el mateix horari de tancament però pot obrir a les set del matí.

En el cas de la discoteca, les salesde ball i sales de festes amb espectacle l'obertura es preveu a les cinc de la tarda i el tancament a dos quarts de cinc de la matinada. A les cinc han d'estar buits.

L'Ajuntament només ha deixat marge per a un increment de mitja hora més per a bars i quaranta cinc minuts a les discoteques o sales de festes la nit de cap d'Any i amb motiu de les festes locals.

La mesura deixa sense efecte la normativa de la Generalitat de 2011 que preveu una ampliacó excepcional d'horari, entre altres dates, de l'1 de juny al 15 de setembre. Permet mitja hora més -i mitja per fer marxar els clients- als bars musicals i una hora per a les discoteques o sales de festes que poden tancar a les sis.

Restricció per aquest estiu

El ban de l'Ajuntament suposa deixar sense efecte aquesta possibilitat i des de l'1 de juny els locals han d'acatar els horaris del ban municipal.

Tres dels locals han presentat el recurs al Jutjat Contenciós número 2 de Girona. Segons admet el president de Fecasarm, Joaquim Boadas, la Generalitat i els alcaldes tenen competències per reduir-los «de manera motivada per raons de seguretat i en el cas que causin molèsties al veïnatge» però justament considera que en el cas de l'Ajuntament de Cadaqués no ha acreditat en cap moment el motiu pel qual decideix reduir els horaris.

«Segons l'ordre d'horaris de la Generalitat és una mesura excepcional i que ha d'estar degudament motivada i el ban no justifica res», diu Boadas. Afegeix que l'Ajuntament no pren mesures en un punt concret si no que «ho aplica a tot el municipi sense distinció ni motiu que ho justifiqui».

Des de Fecasarm van demanar al jutjat que es permetés continuar amb l'horari normal, mesures cautelars urgents, però es va desestimar. Es va donar audiència a l'Ajuntament i ara des de Fecasaram estan a l'espera que se'ls comuniqui si s'accepta la petició de mesures cateulars a l'espera del judici. Segons l'alcalde, en canvi, el jutjat ha refusat les mesures cautelars.

Pèrdues econòmiques

El president de Fecasarm alerta que si es manté suposarà un greu perjudici econòmic als establiments. «Pot comportar danys irreversibles o de molt difícil reparació als nostres locals associats ja que la davallada de facturació, en algun cas fins al 63%, està provocant que es puguin plantejar fins i tot tancar». Adverteix que 52 persones treballen en aquests locals.

Segons Boadas, treballen una mitjana de tres hores a ple rendiment durant la setmana que coincideix amb l'hora i mitja final del divendres i el dissabte. «Si els treus aquests dos dies, els treus el 63% de la facturació».