La 27 edició del Festival Terra de Trobadors que se celebrarà a Castelló d´Empúries entre els dies 8 i 10 de setembre girarà entorn de la figura de Malgaulí, l´últim comte del casal d´Empúries i commemorarà els 700 anys de la fundació del desaparegut convent de Sant Domènec.

«Intentem ser rigorosos amb la història del nostre municipi", ha dit l´alcalde de la localitat, Salvi Güell, que ha explicat que l´eix temàtic d´aquesta edició s´ha basat en la vida medieval de Castelló d´Empúries a inicis de segle XIV.

El festival Terra de Trobadors ofereix conferències acadèmiques, música medieval, teatre de carrer i recreacions històriques, un mercat medieval i també un sopar per a 350 persones, que es mantenen fidels a les dades històriques de l´època perquè arribin al públic i els visitants l´experimentin a la seva pròpia persona.

El director artístic del festival, Isaac Morera, ha assegurat que existeix un esforç perquè la temàtica que elegeixen cada any «estigui present en totes les accions i espectacles de la programació».

Ponç Hug V o Malgaulí va ser l´últim comte d´Empúries del seu llinatge, coronat el 1313 el seu regnat va coincidir amb un període d´expansió econòmica i comercial en el que també va créixer la comunitat jueva del municipi a causa de la seva expulsió de França; moment en el qual permet una ampliació de la sinagoga local.

Fundador del convent de Sant Domènec

El comte també va fundar el desaparegut convent de Sant Domènec el 29 de setembre 1317, en un període en el qual Castelló d´Empúries va arribar a tenir fins a set convents que posaven de manifest la importància i influència que van adquirir els ordes religiosos en l´Europa Medieval i en el comtat d´Empúries.

El convent de Sant Domènec era el més prestigiós i el millor dotat econòmicament i la seva bona relació amb la casa comtal va fer que en 1398 l´infant Joan I, successor de Malgaulí en el comtat, adquirís els edificis al costat de l´església per rehabilitar-los com palau.

El festival començarà el 2 de setembre amb la representació del desembarcament de Malgaulí procedent de Sicília, lloc on residia, que tindrà lloc a la platja petita d´Empuriabrava i comptarà amb la participació d´entre 60 i 70 actors professionals i entitats de la localitat.

Com a novetats, l´alcalde ha destacat l´ampliació de l´espai del mercat medieval que ocuparà les zones històriques de Castelló en el qual es comercialitzaran productes de l´època i artesanals que es podran adquirir únicament amb la moneda medieval.