L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà en suport al Fòrum l'Escala-Empúries, denuncia que s'estan portant a terme unes obres "desmesurades" d'ampliació de l'Hostal Empúries, a primera línia de mar. Demanen que s'aturi "abans que sigui massa tard". L'entitat alerta que no s'han ajustat a la llicència demanada. L'Ajuntament els va aturar les obres i està obert un expedient sancionador i reparador de la legalitat. L'empresa ha tramitat un nou projecte per intentar legalitzar-ho.

La llicència els permetria ampliar el complex amb més habitacions i aixecar una nova planta sobre l'edifici nou. La reforma, entenen des de les entitats, "té un impacte paisatgístic i arqueològic important".

Expliquen que augmenta "de manera preocupant" la volumetria de l'edifici "causant un impacte visual en un lloc emblemàtic que hauria de ser especialment curós en l'entorn".

A més, asseguren que tot el sòl urbà d'aquest indret forma part de l'entorn arqueològic d'Empúries protegit en el planejament urbanístic.

L'entitat diu que es té coneixement que les obres han estat aturades per l'Ajuntament perquè no compleixen amb els requisits de la llicència i que tampoc s'hauria complert amb l'informe de la Comissió de Cultura de la Generalitat que els obliga a fer prospeccions arqueològiques en la part que afecta el subsòl on ha calgut fer fonaments.

Iaeden i el Fòrum creuen que l'hostal no s'hauria d'ampliar.

Alerten que segons el planejament vigent, el més preocupant és que l'hotel podria tenir fins a tres plantes. "Aquestes obres convertirien l'edifici nou i d'una planta força integrada en el paisatge, en un bloc de la mateixa alçada que la resta de l'hotel".

L'Ajuntament de l'Escala ha confirmat que se'ls han aturat les obres perquè s'estava executant una obra no prevista al projecte. S'ha obert un expedient sancionador i que podria obligar-los a enderrocar el que s'ha construït fora de la llicència. L'empresa ha tramitat els canvis i s'està a l'espera que Patrimoni informi si es pot fer o no.