ÚLTIMA HORA
Atropellament massiu a les Rambles de Barcelona. Diversos ferits

Coloms amb missatge

08.08.2017 | 09:41

A les grans guerres del segle XX els coloms eren l'equivalent al WhatsApp d'avui en dia. Només l'espionatge britànic es calcula que va utilitzar, durant la Segona Guerra Mundial, uns 250.000 coloms missatgers per transmetre als aliats els moviments de les tropes alemanyes. Eren unes aus apreciades pel seu sentit de l'orientació i la capacitat de volar durant llargs recorreguts sense ser interceptades. Ara, gairebé 75 anys després, els coloms són animals sedentaris, acostumats a l'hàbitat urbà, que s'enfronten a una nova «guerra», la que moltes ciutats els hi han declarat per frenar la seva sobrepoblació.

És aquesta una guerra que alguns voldrien practicar a canonades, com es feia al segle passat, on l'objectiu era eliminar l'enemic sense valorar-ne les conseqüències. Avui, sortosament, l'evolució de la ciència no només posa al nostre abast mètodes més efectius, sinó també més ètics. Un d'aquests avenços és el pinso anticonceptiu.

Un estudi fet per l'Agència de Salut Pública i el Museu de Ciències Naturals de Catalunya demostra que la població de coloms va augmentar a Barcelona un 95% entre els anys 1991 i 2006, període durant el qual es van matar de forma massiva i indiscriminada milers de coloms per intentar reduir la població. En canvi, el subministrament de pinso anticonceptiu a aquestes aus ha demostrat, segons diversos estudis científics, una efectivitat molt elevada: la població de coloms es redueix entre un 30 i un 50% en un any i fins a un 80% a quatre-cinc anys vista.Moltes grans ciutats europees ja l'utilitzen, i a Catalunya està implantat en una vintena de municipis, l'últim dels quals ha estat Barcelona. Avalat per les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d'Advocats, aquest mètode va en la línia de la Llei catalana de Protecció dels animals i permet controlar la població de coloms d'una forma ètica, efectiva i, a mig i llarg termini, amb una menor despesa per al ciutadà.

Cal celebrar que Figueres sigui la nova ciutat catalana que se sumarà a aquest sistema de control de la població de coloms que tants bons resultats està donant en altres municipis. I cal esperar del govern municipal el compromís democràtic amb els acords aprovats pel ple, com no podria ser d'una altra manera. La ciutat ja ha expressat el seu missatge. Ara només cal llegir-lo i que es compleixi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Una noia de 16 anys des d'una altura de 15 metres al camí de ronda de Roses

Ha resultat ferida de poca gravetat - L'accident s'ha produit a l'altura de cala Rustella

Un cotxe s´incendia a l´AP-7 a la Jonquera i obliga a tallar l´autopista

En l'extinció del foc hi han treballat cinc dotacions terrestres i un helicòpter - S'han registrat...

Dos nens de 2 i 12 anys resulten ferits en ser atropellats al mig de Figueres

Dos nens de 2 i 12 anys resulten ferits en ser atropellats al mig de Figueres

El vehicle els va envestir quan creuaven el carrer Abdó Mundi acompanyats d'un adult

Castelló tapia una casa cremada que ocupaven com a magatzem

Castelló tapia una casa cremada que ocupaven com a magatzem

Presentava un estat lamentable amb andròmines per totes les estances

Oriol Llauradó presenta la seva reflexió de videoart a Cadaqués

Oriol Llauradó presenta la seva reflexió de videoart a Cadaqués

L'artista català Oriol Llauradó va mostrar diumenge passat a Cadaqués el seu...

L´itinerari cultural de la platja d´Espolla s´iniciarà aquest setembre

L'itinerari cultural que podran seguir els visitants de la platja d'Espolla, a Fontcoberta, es...

Enllaços recomanats: Premis cinema