L'Ajuntament de Figueres ha aprovat un protocol contra les agressions sexistes als esdeveniments festius que es posarà en marxa per l'Acústica, a finals d'agost. Aborda, no només les agressions més visibles sinó també les actituds i comportaments sexistes.

Burles, envair l'espai personal, mirades i i insinuacions no desitjades o insistir davant d'una negativa són maneres d'actuar que el protocol condemna, així com qualsevol agressió física.

El protocol contra les agressions sexistes en les Fires i Festes de la Santa Creu i esdeveniments festius es va aprovar al ple de dijous per unanimitat. És la proposta de la comissió institucional que, a través d'un procés participatiu, ha consensuat el protocol d'actuació entre entitats, grups i col·lectius diversos i l'equip tècnic de l'Ajuntament.

El protocol contra les agressions en els esdeveniments festius de la ciutat fa especial atenció a la prevenció i a la sensibilització sobre aquest tipus d'agressions. Aborda no només les agressions més visibles (les físiques), sinó totes aquelles actituds i comportaments que sovint no són reconeguts per la seva naturalització en els espais festius o l'espai públic.

Aborda aquestes violències del sistema patriarcal des d'una perspectiva estructural i global.

Un punt de suport

L'element principal és el Punt de Suport, un espai físic que es trobarà en els grans esdeveniments de la ciutat on professionals en l'àmbit realitzaran tasques de sensibilització entorn de la diversitat de violències masclistes, així com oferiran informació sobre els recursos, acompanyament i coordinació amb les forces de seguretat en cas de necessitat.

El pròxim 24 d'agost l'Ajuntament de Figueres realitzarà una xerrada informativa oberta sobre el protocol i, específicament, sobre el funcionament del Punt de Suport.

El protocol també proposa una campanya comunicativa que s'incorporarà a la imatge gràfica i la identitat dels esdeveniments festius.

Pla d'Igualtat

La regidora de la Dona, Dolors Pujol i la regidora del grup municipal de la CUP i presidenta per delegació de la comissió, Natàlia Sànchez Dipp, consideren que amb el protocol es fa un primer pas per treballar les iniciatives que contempla el nou Pla d'Igualtat, que s'ha fet vigent de forma recent. Natàlia Sànchez destaca que la comissió institucional per a la redacció del protocol anirà avaluant les actuacions al llarg de la seva implementació de forma pública i modificant en el cas que s'hi hagin d'introduir millores.