Cadaqués planta cara als aldarulls de nit

L'equip de govern ha posat en funcionament càmeres de seguretat al carrer Miquel Rosset on concentracions de joves de matinada alteren la convivència · L'Ajuntament intenta reduir l'horari als locals que neguen ser responsables de la situació

13.08.2017 | 07:14
El carrer Miquel Rosset amb el cartell que adverteix de la videovigilància.

El govern de Cadaqués ha decidit plantar cara als sorolls, les baralles i molèsties veïnals que es genera al carrer Miquel Rosset de matinada des de fa anys. Allà grups de persones alteren la convivència amb enrenou fins altes hores de la matinada. «L'Ajuntament ha posat en servei càmeres de vigilància que esperen dissuadeixin. També s'intenta reduir l'horari als locals que ho han recorregut per la via judicial. Des del sector neguen ser els responsables de la situació i opten també per fer campanyes de civisme entre els clients.

El binomi locals d'oci nocturn i descans nocturn als centres de les poblacions és complicat. La presència de persones que disfruten de la nit en zones urbanes genera sovint enfrontaments entre uns i altres.

A Cadaqués des de fa anys el conflicte se situa al carrer Miquel Rosset conegut pels veïns com la Felipa. S'hi concentren diversos locals d'oci nocturn i, a més, algunes zones s'han convertit en punts habituals on es fa botellón.

El veí que baixa a les set del matí al carrer es veu una imatge, a vegades, depriment», diu l'alcalde, Pep Lloret.

Hi ha sovint conflictes quan a altres hores de la matinada continuen la gresca. La situació no és nova, fa anys que dura, però l'Ajuntament les queixes s'han multiplicat i s'ha decidit intervenir per acabar amb la situació.

Lloret ha manifestat que «tenim una problemàtica del carrer des de fa anys i el que es mira és de minimitzar aquest problema de baralles, sorolls, brutícia i mirar la convivència de veïns que sigui la més òtpima possible». Segons Lloret, es treballa conjuntament amb el Departament d'Interior de la Generalitat i el departament de Jocs i Espectacles.

Una de les mesures que vol prendre és reduir l'horari als locals que deixa sense efecte l'ampliació que es permet a l'estiu, per exemple, en un intent que la gent marxi abans d'aquest carrer que es converteix en un riu de persones que gaudeixen de l'oci.

Reduir horaris als locals

El primer de dos bans es va fer al maig però els locals el van recórre i finalment el Jutjat Contenciós número 2 de Girona els va admetre la petició d'aturar cautelarment les restriccions fins que es dirimeixi als jutjats.

L'alcalde va explicar que la problemàtica es concentra al carrer Miquel Rosset però que preferien extendre-ho a tot el terme perquè creien que era el convenient perquè tingués efecte i que seria injust aplicar-ho només a un carrer.

La coincidència en els dies succeriors de diversos incidents al carrer van tensionar més la situació. La Policia Local va informar d'un intent de baralla entre joves que es volien llençar pel cap una bombona de butà i que utilitzaven un cinturó per estomacar-se.

Una noia alterada que anava trucant les portes dels veïns va ferir un agent, tot i que lleument. I finalment una noia va rebre una pedrada a les costelles. Tot això en pocs dies.

Els empresaris es queixen

Des del sector de l'oci nocturn es queixen que la restriccions sembla situar-los al blanc de les crítiques.

El secretari de Fecasarm, que representa els locals, Joaquim Boadas, assegura que els locals no són els responsables de l'acumulació de gent al carrer, que no hi ha una causa efecte perquè qui protagonitza els incidents són persones que fan botellón en un jardí públic proper.

L'Ajuntament, en canvi, ho considera un cúmul de factors i creu que la mesura de restringir els horaris ha d'afavorir a acabar amb la situació. Per això va fer un segon intent de retallar els horaris que el mateix dia el jutjat contenciós, a instàncies dels locals amb un nou recurs, va aturar cautelarment. Aquest nou ban limitava la restricció al carrer Miquel Rosset. La restricció va entre mitja hora i dues hores, depenent si és un local d'oci, sala de festes, o cafè-concert. La voluntat nostra és que «els locals segueixin treballant, sense un afectació gran però minimitzar sorolls, brutícia i aldarulls».

La dificultat per l'Ajuntament d'aturar aquesta situació i els interessos privats dels establiments topen de nou. Els segons insisteixen en la seva manca de responsabilitat i porten a terme campanyes de civisme perquè qui surti de nit no molesti els veïns i begui amb moderació.

Càmeres de videovigilància

La darrera mesura que s'ha posat en marxa són tres càmeres de seguretat al carrer Miquel Rosset. Els veïns i l'Ajuntament esperen que puguin reduir els aldarulls en una població que a l'estiu es multiplica per milers amb la presència de turistes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Capmany pateix destrosses a equipaments municipals i a vehicles

A les dues darreres setmanes s'han malmès diversos elements urbans . També han aparegut ratllats o...

Peralada celebra la seva 25ena Mostra de Gastronomia

Peralada celebra la seva 25ena Mostra de Gastronomia

L'Ajuntament de Peralada va celebrar diumenge la Mostra de Gastronomia Empordanesa, que a l´edició...

Ruta de l´Art amb 84 artistes a Castelló d´Empúries

La 10a edició de la ruta va comptar amb la participació de noranta-cinc artistes, que van omplir...

Retiren arts de pesca perduts a diferents punts del fons marí del Port de la Selva

La iniciativa en la que van participar els pescadors es podria repetir per netejar el fons marí

Figueres prepara la segona edició de la Cursa de la Dona

Figueres acollirà el 12 de novembre la segona edició de la Cursa de la Dona amb una...

Figueres oferirà ajudes de fins a 21.000 euros per obrir nous negocis al centre històric

Figueres oferirà ajudes de fins a 21.000 euros per obrir nous negocis al centre històric

L'Ajuntament donarà ajudes de fins a 7.000 euros per a la rehabilitació d'establiments existents...

Enllaços recomanats: Premis cinema