Llegeixo a la premsa que gràcies a la unanimitat de vot dels membres del ple municipal s'ha acordat la col·laboració («Conveni d'intencions», sembla ser que l'han anomenat, perquè Figueres és surrealista fins i tot als actes administratius) entre la Gencat.cat i l'Ajuntament per transformar l'antic edifici de la presó en centre d'acollida d'entitats, que no hotel perquè en els hotels es paga l'estança, i també que els figuerencs hem d'estar molt i molt contents perquè l'Estat, aquest Estat de baix nivell de democràcia que diuen alguns practicants de la xerrameca, cedeix la titularitat de la que va ser primera variant de la N-II (substituint els carrers Nou i La Jonquera, més tard i en temps de l'antic Règim i com a pioner vindria el cinturó de ronda), ara convertida en pomposa, però només de nom, perquè ja se sap que el nom no fa la cosa, avinguda Salvador Dalí.

Respecte del primer, resulta que l'acord del qual tothom s'alegra, dient-ho de manera senzilla consisteix, històricament parlant, que si bé la ciutat va cedir terrenys per a la construcció de la presó i els municipis empordanesos, des de la A a la V, van col·laborar econòmicament en la seva construcció, ara la Gencat.cat se'ls fa seus i cobrarà a l'Ajuntament l'import dels terrenys necessaris per la construcció del col·legi que es farà en els espais lliures del solar de l'antic centre penitenciari.

Oi que és generosa, la Generalitat de Catalunya? I encara no se sap si l'Ajuntament haurà de col·laborar econòmicament en el projecte i la construcció del col·legi.

Resultarà finalment que és veritat allò que l'infern és ple de bones intencions?

Quant al segon, sembla ser que a instàncies de Foment s'ha acceptat el traspàs de la variant, i aquest, en compensació a l'estalvi que els representarà no fer-se càrrec de les periòdiques despeses de manteniment que a més de les possibles i necessàries urbanitzacions aniran a càrrec municipal, a instàncies locals ens fa l'absolutament innecessària i peregrina rotonda de la plaça del Sol.

No hauria estat més adient acceptar simplement el traspàs amb l'avinguda completament reordenada a càrrec dels 776.891 euros que ha costat la rotonda?

Sap negociar Figueres o com es diu, traduït del castellà, li donen totes a la mateixa galta encara que més tard de la necessitat facin virtut i hi hagi qui vulgui matar el missatger?