El convent dels Caputxins, un edifici del segle XVII al carrer Tapis, rebrà en breu l'últim impuls per acabar definitivament les obres de rehabilitació que van començar el 2011. L'Ajuntament ha aprovat començar la quarta i darrera fase amb una inversió de 779.385 euros per acabar les façanes, els accessos a carrers i crear sales interiors polivalents. Una vegada acabat s'hi haurà invertit uns 4,1 milions d'euros. Els usos per aquests espais que se sumaran a l'auditori i a l'espai d'oci exterior es delimitaran en un Pla d'Usos en el qual s'està treballant.

El projecte té en compte, a la planta baixa, a l'extrem est, adequar-hi una sala com a aula taller. Es crearan banys i els actuals a l'aula de dibuix s'enderrocaran per crear l'aula-taller.

A la planta principal es crearan dues sales polivalents que estaran situades a migdia de l'antic claustre.

A la part exterior les reformes consisteixen a millorar els accessos amb l'entorn. S'uneix el convent amb el carreró Caputxins. En previsió d'una futura connexió amb la urbanització del sector Costa Brava que se situa a l'entorn es reformaran les façanes que donen als carrers Rec Arnau, carreró dels Caputxins i est i nord del nou espai d'oficines.

L'alcaldessa, Marta Felip, a preguntes del regidor d'Unió, Manel Toro, va explicar al darrer ple que es tracta d'acabar els treballs de reforma de l'edifici amb la part exterior i les noves aules interiors.

Es reformen sense tenir encara clar quin serà l'ús de les noves sales que el decidirà un Pla d'Usos en el que s'està treballant. Felip va explicar que hi ha diverses peticions d'entitats. Els despatxos s'estan construint, de moment, amb un ús polivalent.

Un dels usos que va posar el govern sobre la taula va ser la possibilitat que s'hi ubiqués el futur conservatori de Música de Figueres, un projecte que inicialment es va preveure pel 2014.

L'edifici del Covnent dels Caputxins data de 1760 i en els darrers segles ha tingut diferents usos. Quan es va abordar la rehabilitació estava en força mal estat.

L'obra i ús principal se situa a la nau central reconvertida en un auditori. Com a elements del vell convent s'hi poden veure uns frescos que es van localitzar i restaurar. S'hi va col·locar una grada fixa amb 69 butaques i una grada retràctil amb capacitat per a 112 persones. Des de fa dos anys s'hi porten a terme diferents actes.

Aquest estiu s'han pogut organitzar esdeveniments culturals al pati exterior que es va decidir incloure a la restauració.

L'obra permetrà acabar de completar el conjunt per poder-lo dotar de nous usos i integrar-lo al barri.

El convent dels frares

El convent dels frares Caputxins estava inicialment ubicat a la muntanyeta de Sant Roc però es va decidir traslladar al carrer Rec Arnau en construir-se el castell de Sant Ferran. A banda de la nau principal, el convent conté elements arquitectònics curiosos com les vuit criptes arquejades sota l'alta major restaurades. Allà, segons relatava el cronista Josep Maria Bernils, als inicis del conven s'hi donava sepultura als frares, sentats en una cadira. L'edifici va passar al segle XIX a mans municipals i fins avui ha tingut diferents usos.