La majoria de llacunes dels Aiguamolls de l´Empordà. La imatge que pot sobtar si se les ha vist fa uns mesos plenes d´aigua és en canvi, el normal, expliquen des del Parc Natural. «És el cicle natural dels Aiguamolls del Mediterrani» que es regeneren i que s´aprofita per netejar.

Les imatges amb les daines passejant sobre un terreny molt sec són de l´estany del Cortalet. La primera amb aigua és del mes de gener, mentre la segona és d´aquest mes.

El director del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, Sergi Romero, ha explicat que «la majoria dels aiguamolls queden secs a l´agost, i els únics que tenen aigua són les llacunes litorals» perquè estan molt fondes i estan sota la línia del mar.

Però els aiguamolls, si són mediterranis, durant l´estiu perden l´aigua que comença a tornar a la tardor.

L´estany de la imatge, segons Romero, cada any queda sec. «És el que toca, fas com un reset i tot comença una altra vegada».

Un avantatge, per exemple, és que permet ajudar a fer desaparèixer el cranc americà, una espècie invasora.

D´altra banda, els responsables del parc «aprofitem per netejar de vegetació», diu Romero. Es retira la matèria orgànica i es deixa en condicions perquè quan comencin les pluges es tornin a omplir.

L´estiu d´aquest any ha estat sec i llarg. Això ha fet que no només no hagi plogut sinó que l´aigua s´hagi evaporat més ràpidament. Però tot i això, des del parc, el director assegura que la imatge de llacunes seques és la mateixa que la de cada any i que el cicle és beneficiós.