La vinya més petita de Catalunya, situada a Cala Jóncols, a Roses, ha fet la seva primera verema aquest mes de setembre i ha recollit 3.000 quilos de raïm excel·lent. Es va plantar fa dos anys en una superfície de menys d'una hectàrea a prop del mar per recuperar una varietat autòctona, el lledoner roig. La vinya de Cala Jóncols és també una de les més petites de l'Estat espanyol.

Els responsables de l'Hotel Cala Jóncols que la gestiona, Juanma i Michael Gómez, estan molt satisfets perquè «la collita permetrà obtenir una producció més gran de la que s'esperava i un vi de molt bona qualitat», han indicat.

Aquests bons resultats han estat deguts al fet que es tracta d'una terra verge que durant molts anys no s'havia treballat, una circumstància que, segons els experts, ha contribuït a què la verema sigui extraordinària.

També hi ha tingut molt a veure el tractament de rec que s'hi ha fet servir, basat en un sistema d'aprofitament de les aigües regenerades, en línia amb la filosofia de l'establiment que destaca per les seves iniciatives innovadores i respectuoses amb el medi ambient. Les altes temperatures de la primavera també han fet avançar el cicle vegetatiu de la vinya.

La varietat que hi ha plantada a la vinya de Cala Jóncols, el lledoner roig, és autòctona de l'Empordà i del sud de França i podria desaparèixer ja que n'hi ha poca de plantada. Habitualment es va servir per produir garnatxa però en el cas de Cala Jóncols anirà destinada a fer vi blanc.