El Moll Grec d'Empúries i les dunes litorals pateixen diàriament l'accés de banyistes

Els visitants de les platges fan cas omís a les indicacions que són clares en alguns punts i, en canvi, en d'altres han desaparegut o estan malmeses · L'Ajuntament ha reforçat la senyalització aquest estiu en alguns dels punts

11.09.2017 | 07:05
El Moll Grec d'Empúries i les dunes litorals pateixen diàriament l'accés de banyistes

El Moll Grec d'Empúries i les fràgils dunes litorals són ocupades diàriament per banyistes o visitants. En els dos casos el pas està restringit però es fa cas omís a les indicacions. En alguns punts, com l'entorn del moll es fa difícil perquè s'han malmès. L'Ajuntament ha optat per reforçar les senyalitzacions en alguns llocs aquest estiu, tot i que no és competència seva.

El Moll Grec, per com estan col·locades les enormes roques que el componen, permet una pujada fàcil per a la majoria de persones. Al capdamunt s'hi pot veure cada dia banyistes. Fa anys es va col·locar un cartell en què s'advertia del perill de despreniments i tanques de fusta amb una corda.

Part d'aquestes estaven fins no fa molt a terra i la corda havia desaparegut en dels molts punts. Fa uns dies no era visible cap tipus de senyal que t'advertís o recomanés no pujar-hi.

Dunes fràgils

A banda del moll, és freqüent veure persones per sobre les dunes litorals,als espais més propers a la zona de banyistes, a tocar la sorra i també als espais delimitats per tanques entre la platja i el passeig.

«Duna fixada mitjançant restauració forestal iniciada al segle XIX. La fragilitat del sòl només permet el pas a peu pels camins autoritzats». Llei 9/1995 de regulació de l'accés motoritzat al medi natural. És un dels cartells que es pot veure en fusta i en català poc indicatiu per als turistes estrangers.

Però també hi ha indicacions més precises que mostren imatges que permeten entendre clarament que està restringit el pas i que l'accés no està permès. La majoria les ha col·locat l'Ajuntament aquest estiu. Entre les tanques que mostren la restricció i la vegetació és habitual veure-hi gent prenent el sol o caminant per arribar fins al passeig.

La problemàtica és visible per les administracions que tenen competència en aquest punt que coincideixen en la dificultat de fer-ho complir per l'espai on se situa i per l'activitat que hi té lloc. Des de l'Ajuntament han informat que són conscients de la situació i per això aquest estiu es va decidir reforçar la senyalització per ajudar a protegir-ho.

Una de les dificultats afegida és que diferents administracions o departaments tenen competències. Per una banda Medi Natural de la Generalitat s'encarrega de la gestió dels sistemes dunars, mentre el Moll grec dependria de Cultura. I el compliment de la normativa en espai de domini marítim terrestre l'atribueixen a l'Estat.

Des del Departament de Territori i Medi Natural han admès que s'han anat fent i es fan intervencions per millorar i mantenir l'entorn però no tenen capacitat sancionadora. No està prevista cap actuació imminent a Empúries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

La verema de l´Empordà arriba a Barcelona de la mà d´Arrels del Vi

La verema de l´Empordà arriba a Barcelona de la mà d´Arrels del Vi

La presentació de l'acte va tenir lloc a l'Escala amb una carregada de raïm en un vaixell datat...

Figueres fa una crida a la creació de noves empreses

L'Oficina d'Empresa i Emprenedoria posa en marxa un nou curs al Centre de Formació Ferran Sunyer

Figueres, més a prop dels primers punts de càrrega de cotxes elèctrics

Figueres, més a prop dels primers punts de càrrega de cotxes elèctrics

?L'Ajuntament aposta pel foment dels cotxes no contaminants i n'incorpora de nous a la flota...

L´Exèrcit celebrarà una jura de bandera civil al castell de Figueres

L´Exèrcit celebrarà una jura de bandera civil al castell de Figueres

Es tracta de l'acte central per commemorar el 375è aniversari de la creació del regiment Arapiles 62

Una fruiteria convertida en quiosc a Portbou

Una fruiteria convertida en quiosc a Portbou

Arran del tancament de l'únic establiment al municipi, una botiga de fruites i verdures...

Enllaços recomanats: Premis cinema