L’Arxiu Municipal de Roses, com a «document del mes», ha publicat la informació de les cançons del cantautor Lluís Llach que van ser autoritzades el 1971 per a la celebració d’un concert. Cada mes l’arxiu destaca algun document que conté el seu fons. El document les detalla totes, les autoritzades i les prohibides.

El referent a Lluís Llach és una comunicació del Govern Civil de Girona arribada a l’Ajuntament de Roses el 20 de març de 1971.

El governador civil de la província, en aquella època Victoriano Anguera Sansó, va emetre la comunicació per celebrar l’actuació del cantautor aquell mateix dia.

L’esmentada resolució accedia a la petició d’actuació, formulada pel veí de Roses Daniel Abad Lloret perquè el cantant pogués fer una audició musical.

El govern civil manifesta que «he resolt accedir a la petició formulada»i tot i que posant ràpidament uns límits clars.

«Sempre i quan s’interpretin únicament les cançons degudament visades per la Delegació Provincial del Ministeri d’Informació i Turisme», s’especifica. Respon-me, Tot sovint... escolto històries que em parlen d’esclaus, Jo també he dormit a l’alba, Jo sé, Somni, Aquell vaixell, Despertaré, Res no ha acabat, La meva terra, Irene, El bandoler, Cal que neixin flors a cada instant, Ell se’n va content, El dia, Que feliç era mare, Els cels trencats, Nit de somni, Cançó sense fi, Cop de destral i Per un tros del teu cos són les que es van permetre.

Cançons prohibides

I el document acaba explícitament censurant els temes: Temps i temps, A les cinquanta estrelles, L'Estaca i Damunt d'una terra.

L’Arxiu Municipal de Roses destaca com a curiositat que la comunicació d'autorització va arribar a l'Ajuntament el mateix dia que s'havia de fer el concert, de manera que els organitzadors no van poder saber fins poques hores abans del seu inici si es podria realitzar ni les limitacions imposades.

L’arxiu publica cada mes un document guardat al fons municipal que considera de certa rellevància i el publica al web. ns municipal que considera de certa rellevància i el publica al web.