Castelló rep la cessió del vas sepulcral de Jeroni Pujades de l'antic convent

La peça i un capitell medieval, que estaven en mans privades, s'exposaran al Museu Medieval

13.10.2017 | 07:05

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha obtingut la cessió del vas sepulcral de Jeroni Pujades Moner (Barcelona, 1568 - Castelló d'Empúries, 7 de gener de 1635), una peça única d'un gran valor històric, cultural i arqueològic per al municipi que s'exposarà al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV. La peça prové de l'antic convent medieval dels monjos franciscans. També s'ha cedit un capitell medieval.

Després d'unes gestions i l'entesa entre l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i la Fundació Privada Bosch Aymerich de Barcelona, en les quals han participat l'alcalde de Castelló, Salvi Güell, la regidora del Departament de Patrimoni Històric i Museus, Roser Vitalla, i el tècnic responsable del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó s. XIV, Jordi Canet, juntament amb els representants de la Fundació Privada Bosch Aymerich de Barcelona, propietaris de la peça arqueològica, s'ha acordat la cessió gratuïta en règim de comodat del vas sepulcral familiar de Jeroni Pujades al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, juntament també amb un capitell medieval de Castelló d'Empúries.

Les gestions i els contactes entre ambdues parts per obtenir la peça es van iniciar l'any 2011, en què una investigació del Museu va treure a la llum que un dels objectes procedent de l'antic convent medieval que formava part de la col·lecció privada arqueològica de Josep Maria Bosch Aymerich era el vas sepulcral amb l'escut heràldic de Jeroni Pujades Moner, elaborat amb pedra grisa de Vilacolum; originàriament es trobava ubicat davant l'altar de la Concepció de l'església de l'antic convent medieval dels monjos franciscans, fundat l'any 1246 i edificat fora muralles de la vila al planiol de Sant Francesc.

Jeroni Pujades Moner va estar estretament vinculat a la vila i al comtat d´Empúries. Pujades, d'orígens familiars empordanesos, era Doctor en Dret Civil i Canònic, jurista, historiador i cronista, i va viure en dues llargues estades a Castelló primer com a assessor i comissari general del comtat d'Empúries i més tard com a assessor de la Capitania General de la fortalesa de Roses i de l'Empordà. Va morir a Castelló d'Empúries el 7 de gener de 1635 i fou enterrat al vas sepulcral familiar al convent de Sant Francesc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

El carrer Pi i Margall, pacificat i sense circulació.
Figueres blinda la circulació a la zona de la plaça del Gra i els Monjos

Figueres blinda la circulació a la zona de la plaça del Gra i els Monjos

La pacificació de carrers i els canvis de sentit converteixen en laberíntic el trànsit al sector...

El primer congrés de Moebius de Roses tanca amb èxit

Roses va acollir dissabte el primer congrés d'àmbit estatal sobre la síndrome...

La fira del Playmobil rep uns 8.000 visitants

La fira del Playmobil rep uns 8.000 visitants

Figueres va tancar amb èxit la primera edició de la fira del Playmobil que es va...

Capmany pateix danys en equipaments públics i en vehicles

?L'Ajuntament ha detectat una onada d'actes incívics i bretolades des de fa dues setmanes

Figueres vol ser referent de la responsabilitat social

Figueres vol ser referent de la responsabilitat social

L'Ajuntament està elaborant una diagnosi i preveu dos anys per aplicar mesures

Roses aprova les ordenances que mantenen els impostos congelats

L'Ajuntament de Roses va aprovar ahir les Ordenances Fiscals per a l'exercici 2018 que mantenen...

Enllaços recomanats: Premis cinema