Aquest divendres es van complir tres mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que es van produir el passat 17 d'agost. Després de la mort de 14 vianants que passejaven per la Rambla i del conductor que va assaltar un dels terroristes, es van reforçar els controls policials a tota la geografia catalana, però sobretot a la frontera amb França. Inicialment, els controls a les carreteres catalanes es van desplegar per detenir Younes Abouyaaqoub, el terrorista que havia fugit de l'atemptat i que va acabar essent abatut a Subirats (Alt Penedès).

Així, durant aquests darrers mesos s'han intensificat els operatius, que es fan de manera aleatòria a les persones i vehicles en zones molt concorregudes, així com també hi ha hagut un augment de la presència de vehicles policials en punts estratègics. De fet, a la Jonquera ja es van reforçar els controls després de l'atemptat de Niça el juliol del 2016 i és una mesura recurrent també en època estival, quan el trànsit de vehicles i persones a la frontera hispanofrancesa augmenta.

Però el reforç policial no es tradueix només en controls en els vials, sinó que també ha acabat regint la seguretat d'esdeveniments amb afluència massiva, els quals han de bloquejar-se amb obstacles per evitar l'entrada de qualsevol vehicle.