Els ajuntaments de Cistella i Navata han quantificat els danys provocats pel tornado que va afectar aquests dos municipis i Terrades el passat 7 de gener.

A Cistella, la xifra s'enfila fins als 2.737.893 euros amb 52 famílies afectades i 13 edificis municipals malmesos. Navata calcula que els danys se situaran al voltant dels 500.000 euros, la majoria es concentren en instal·lacions agrícoles.

En el cas de Terrades, va afectar 18 particulars, dues granges i el santuari de la Salut. El consistori encara no ha tancat quantitats econòmiques perquè continuen treballant per aconseguir que es declari «zona catastròfica».

El més perjudicat dels municipis, segons les primeres xifres que es posen sobre la taula, ha estat Cistella.

L'alcalde, Enric Gironella, ha explicat que de les 52 famílies afectades per desperfectes diversos, una fins i tot s'ha quedat sense casa.

A més, hi ha 12 edificis de propietat municipal que s'han vist malmesos.

Gironella diu que de la xifra total, la major part se l'emporten els particulars perquè els danys en edificis i espais públics se situen. segons les estimacions, al voltant dels 300.000 euros.

Zona catastròfica

La voluntat de l'Ajuntament de Cistella és aconseguir que els indrets afectats (que abasten també els municipis de Navata i Terrades) siguin declarats «zona catastròfica».

El batlle admet que hi estan treballant però que són conscients que serà complicat. Però aconseguir aquesta consideració permetria ajudar a aquells particulars que no disposen de cap assegurança.

Mentrestant, el poble intenta tornar a la normalitat i ja s'han començat a reparar alguns dels desperfectes.

De fet, l'Ajuntament ofereix als afectats llicències d'obra a «cost zero» per facilitar econòmicament afrontar la situació. «És en el que podem ajudar perquè nosaltres no podem assumir el gruix de danys», insisteix l'alcalde.

En aquest municipi, el tornado va malmetre les cinc granges, va destrossar una casa i parcialment una altre.

Dels afectats, el primer cas seria dels més greus perquè el matrimoni de gent gran que hi vivia ha hagut de marxar i la finca s'haurà d'enderrocar.

En el cas de l'altra masia, els propietaris s'han traslladat a una altra part de l'edifici mentre no es repari la part que el vent va destruir.

A l'escola i l'esglèsia

També hi ha hagut afectacions a l'escola, a l'edifici de l'Ajuntament, al camp de futbol, a l'església i al centre cívic, entre d'altres.

En el cas de Navata, l'alcalde, Jaume Homs, ha explicat que encara no tenen les xifres tancades però que calculen que els danys se situaran al voltant dels 500.000 euros.

El gruix més important se l'emporten els dos pivots de reg que el vent va fer malbé al seu pas pel municipi. També han registrat danys en fanals, façanes i cobertes d'edificis públics i privats. A més, el tornado va malmetre quatre granges, dues de les quals actualment estan en desús.

Terrades pendent de la xifra

A Terrades, el consistori encara no ha acabat de quantificar els danys i el seu alcalde, Isidre Felip, admet que serà "complicat". El que sí que ha detallat és que els forts vents van afectar 18 propietats privades, dues granges i el santuari de la Salut de Terrades.

A nivell d'ajuts, la Diputació de Girona s'ha compromès a estudiar una línia de subvencions per reparar edificis i espais públics i a assessorar als particulars.

El Consell Comarcal, en canvi, es farà càrrec de la retirada de les restes d'uralita de les cobertes i instal·lacions que el vent es va emportar.