L'Arxiu Comarcal ha digitalitzats dues llibretes manuscrites de memòries d'un veí de Cabanes, Pere Serra Prim (1820-1889), que representen un relat de la història del poble del segle XIX. Permet conèixer el desenvolupament de les guerres carlistes i la història local del poble. Ha estat cedit per una veïna, Dolors Miró.

La directora de l'arxiu, Erika Serna, ha explicat que el relat que apareix «es pot considerar una crònica del seu temps, basada en el que veia, el que li explicaven i el que llegia a la premsa, on poques vegades expressa opinions o valoracions personals». Els textos incideixen «especialment en els aspectes que afectaven Cabanes i el seu entorn», diu l'arxivera coïncidint amb el desenvolupament de les guerres carlistes, però sense oblidar fets ocorreguts a Navarra o Madrid. També explica la guerra de l'Àfrica i altres esdeveniments polítics.

La informació es pot consultar al web de l'arxiu.

Pere Serra Prima era fill de Pere Serra Brusés i de Caterina Prim. El seu nom apareix en diverses actes municipals relacionades amb activitats a la població.