L'Ajuntament de l'Escala desenvoluparà aquest any sis accions per millorar les condicions de vida dels veïns del nucli antic. Es tracta del programa social que s'inclou dins el Pla de Barris que en els darrers anys ha suposat millores urbanístiques en aquest sector. S'invertiran 156.400 euros del total de 6,3 milions del pla. Les mesures van adreçades a millorar la convivència, fomentar la relació social i detectar casos d'exclusió social.

L'objectiu del programa és fomentar la convivència al nucli antic; potenciar el voluntariat; promoure la participació social dels veïns per reformar la cohesió social; i reforçar la detecció i la intervenció en casos de risc d'exclusió social.

L'Ajuntament preveu les sis accions concretes que s'engegaran aquest mes i s'aniran desenvolupant al llarg de l'any.

Un equip d'enquestadors està visitant les famílies del nucli per conèixer les necessitats socials, promoure la medicació veïnal, prevenir conflictes i reforçar la convivència. És la primera mesura que acabarà en la fase d'enquestes la setmana vinent.

Una segona acció serà prevenir l'aïllament de la gent gran que viu sola i també de les persones amb diversitat funcional per evitar situacions de risc social. Per portar-lo a terme treballen voluntaris, veïns i les entitats socials.

Envelliment actiu

També adreçat a la gent gran s'implantarà un programa per tal que aquest col·lectiu es mantingui actiu.

Una altra acció social serà el desplegament de projectes d'intervenció socioeducativa amb infants i adolescents per millorar el seu benestar emocional, mitjançant el treball en xarxa amb els centres educatius, les entitats socials i els equipaments del barri.

Per als més joves s'espera engegar propostes per tal de promoure accions intergeneracionals perquè participin juntament amb famílies i gent gran en activitats culturals i festives.

El projecte social del Pla de Barris inclou un programa de foment del voluntariat per reforçar les entitats i les accions d'inclusió social mitjançant el treball en xarxa i accions de formació. Hi haurà una jornada de formació el 17 de febrer.

L'Ajuntament i el Consell Comarcal van estrenar dijous l'oficina del programa de millora social del Pla de Barris que s'ha situat a l'edifici de Can Masset. Serà un punt d'informació i coordinació de les accions previstes per als propers mesos. Està a disposició dels veïns tota la informació del projecte social.

S'espera implicar els veïns i les entitats en el desenvolupament d'aquestes accions.