A L'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries ha impulsat la restauració i digitalizació d'un llibre de comptes del comú de Castelló del segle XVIII.El llibre, que mesura 27 x 37,5 x 10 cm, consta de 600 folis i està enquadernat amb pergamí.

Les cobertes estaven molt deteriorades, les tanques malmeses i s'havien perdut les guardes. L'empresa Estudi de conservació i restauració B2 de Barcelona ha efectuat els treballs de restauració del llibre que han consistit en el desmuntatge del bloc, la revisió i consolidació de les vores esquinçades, el recosit del bloc del llibre i la incorporació de les guardes de protecció del volum. Les cobertes originals, en molt mal estat, s'han substituït per unes noves cobertes de pergamí. Es guardarà al nou dipòsit de l'arxiu, dins una capsa de conservació de cartró lliure d'àcids i de lignina.

1.145 imatges digitals

Previ a les tasques de restauració es va encarregar la digitalització del document a l'empresa IMTHE - Tratamiento y gestión documental S.L. del Prat de Llobregat, especialitzada en projectes de digitalització per a biblioteques i arxius. El resultat són 1.145 imatges digitals en format de preservació TIFF i en format de consulta JPEG, que ocupen un total de 50,2 GB. La digitalització del volum permetrà minimitzar-ne la manipulació i facilitarà l'accés a través d'internet mitjançant el cercador «Arxius en línia».

L'usuari trobarà informació econòmica de la gestió municipal del comú (o ajuntament) de Castelló d'Empúries entre els anys 1779 i 1804. Es pot resseguir amb detall els ingressos i les despeses de cada exercici, així com dels arrendaments dels propis de la vila com el molí fariner, les peixateries o la gabella de l'oli, entre d'altres, ha informat l'Ajuntament.

La digitalització d'aquest volum enllaça amb les campanyes de digitalització anteriors, enfocades a preservar els originals.

En els darrers anys s'han pogut digitalitzar els llibres del consell municipal, que actualment estan disponibles a través del cercador en línia de la Generalitat.