L'Ajuntament de Figueres vol gestionar el lloguer social de vuit dels nou pisos de la plaça Joan Tutau recuperats fa gairebé tres mesos. Els habitatges de protecció oficial són propietat de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Figueres sol·licitarà que se'ls cedeixin per posar-los a lloguer per necessitats socials.

A principis del desembre passat, es van alliberar 9 dels 11 habitatges de protecció oficial pertanyents als blocs 2 i 3 de la plaça Joan Tutau de Figueres i ara el govern figuerenc vol assumir-los per tal de gestionar-ne el seu lloguer.

La Junta de Govern Local va aprovar ahir sol·licitar a l'Agència de l'Habitatge que «examini la possibilitat de l'arrendament dels 8 habitatges vacants de la plaça Joan Tutau en favor de l'Ajuntament per destinar-los a necessitats socials». L'1 restant ja és propietat de l'administració municipal.

Els dos blocs de protecció oficial fa temps que són objecte d'ocupacions il·legals. Dels 25 pisos disponibles a la plaça Joan Tutau, 11 estaven ocupats de manera irregular i d'aquests, n'hi ha 2 en processos judicials. S'hi havien realitzat múltiples operatius contra el frau de llum i aigua, la instal·lació d'alarmes als comptadors i el blindatges de quadres de subministraments i la col·locació de portes antiocupació en els pisos que havien quedat buits.

L'oficina municipal d'habitatge

Els vuit pisos (i afegint-hi el que ja és propietat municipal) s'incorporarien en el parc d'habitatges socials de la ciutat. Figueres treballa per impulsar l'oficina municipal d'habitatge, la creació de la qual es va aprovar en el ple del passat novembre i que es preveia d'aquí dos anys.

L'organisme unificarà els serveis que actualment gestiona el Consell Comarcal i Serveis Socials i es preveu que en el termini de dos anys ja pugui operar.

La sol·licitud a la Generalitat s'emmarca en la posada en marxa de l'oficina d'habitatge que permetria recuperar les competències en aquest àmbit. Ja a finals del 2016 es va signar un conveni amb el Consell per compartir eines i informació en matèria d'habitatge.

Però una de les problemàtiques amb què es troben les administracions és disposat d'aquestes vivendes. Figueres té una cinquantena de pisos destinats a persones que no poden pagar un lloguer a preu de marcat i l'Ajuntament ja ha manifestat amb anterioritat que en necessita una cinquantena més per poder atendre totes les necessitats. A més, pel que fa als habitatges buits, l'últim estudi els xifra en 600. xifra en 600.