Una seixantena de militars de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes van ser els que ahir es van poder veure al territori després que s'anunciés per part del Ministeri de Defensa les maniobres a peu i en vehicles per quatre poblacions de l'Alt Empordà.

El primer dels llocs on van ser vistos va ser al nucli d'Orriols, de Bàscara. A tocar hi ha la població de Saus-Camallera-Llampaies, on també estava previst. L'Armentera i Viladamat són les altres dues poblacions.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha explicat que l'estada va ser curta que van arribar i van marxar. L'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, també va explicar que els efectius han estat passejant a peu per dins de les poblacions.

El dia abans unes 150 persones dels quatre pobles es van concentrar davant l'Ajuntament de Viladamat per protestar per aquestes maniobres amb el lema «pels valors de la pau, contra la legitimació de la violència i exaltació militar, i contra les provocacions».

Les maniobres han tornat despres d ela polèmica viscuda el passat mes de setembre. Segons va explicar aleshores el coronel Javier Mur es tracta d'exercicis «habituals». I va insistir en què els miltars continuarien fent exercicis en terrenys dels municipis de l'Alt Empordà propers a la base de Sant Climent, com els que ahir es van viure a Camallera, Bàscara, Viladamat i l'Armentera.

L'actuació s'havia comunicat anteriorment als ajuntaments que van mostrar el seu rebuig per la presència militar amb una manifestació prèvia la nit del dimarts amb més de cent persones.