El Departament d'Ensenyament impulsarà en els propers mesos la redacció del projecte per ubicar l'escola Carme Guasch -que actualment està en mòduls prefabricats- a l'antiga presó de Figueres. L'Ajuntament de la ciutat serà qui finançarà el cost d'aquesta actuació (amb un pressupost de 325.000 euros) i de la rehabilitació de les dependències del centre penitenciari.

El director general de Centres Públics d'Ensenyament, Antoni Massegú, es va reunir ahir al matí amb representants municipals i la direcció del centre per anunciar que en els propers mesos es posarà a licitació l'actuació. Massegú no va posar terminis sobre la taula, però va dir que per al Departament aquest centre és una prioritat i que «fa moltíssima falta». El que se sap, però, és que els escolars s'ubicaran en edificis de nova construcció als terrenys adjacents a la presó i que l'interior es rehabilitarà per fer-hi zones comunes.

El cost de la redacció l'assumirà l'Ajuntament, però qui liderarà el procés serà Ensenyament. En aquest sentit, Massegú ha avançat que comptaran amb la comunitat educativa per definir com serà el nou centre. El que sí que està decidit és que les aules s'ubicaran en edificis de nova construcció als terrenys adjacents al complex.

L'interior del centre penitenciari es rehabilitarà i acollirà dependències com el menjador i el gimnàs. Aquestes obres les haurà d'assumir l'Ajuntament, que s'hi va comprometre i que preveu que l'espai també pugui tenir altres usos, encara per definir.

L'Ajuntament també haurà de fer una modificació del planejament perquè part dels terrenys on s'han d'aixecar les aules estan qualificats com a zona verda.

Llum verd a la Comissió

El ple d'ahir al vespre de l'Ajuntament de Figueres va aprovar la creació de la Comissió de seguiment per a la construcció de l'escola Carme Guasch i que estarà integrada per totes les formacions, la direcció del centre i l'AMPA.

La constitució de la comissió és un dels acords aprovats en una moció presentada per ERC el gener del 2017 i on s'hi demanava el compromís de tots els grups municipals per a la construcció del centre.

L'escola Carme Guasch, l'única que continua en mòduls prefabricats a la ciutat, va néixer l'any 2006 i des d'aleshores la comunitat educativa i els pares reclamen comptar amb les instal·lacions de nova planta. La voluntat inicial era rehabilitar la presó per fer-hi les aules, però abans de les darreres eleccions municipals Felip va anunciar que, finalment, s'optava per aquesta nova opció.

Nou grau superior

D'altra banda, Massegú va anunciar que l'Escola d'Hostaleria de Figueres acollirà el curs vinent un cicle formatiu de grau superior en Direcció de Cuina, que anirà vinculat a l'IES Olivar Gran i que serà dual.

Massegú i el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, han assegurat que la voluntat del Departament és consolidar el lideratge del centre educatiu en aquest sector i, alhora, atendre la demanda de personal qualificat que l'hostaleria i la restauració de la zona fa temps que reivindiquen.