Figueres ha ostentat durant tot un any el títol de Capital de la Sardana. Durant els últims 13 mesos s'han realitzat 136 activitats que començaven el passat 2 de febrer de 2017, coincidint amb la celebració de l'aniversari del naixement de Ventura, i que finalitzaran el proper diumenge 11 de març, amb els actes vinculats a la cloenda.

Algunes de les fites assolides són l'edició recent del llibre Aquesta no és una biografia de Pep Ventura de la musicòloga Anna Costal, assessora durant tot l'any de la Capitalitat de la Sardana de Figueres, o les accions programades amb voluntat d'internacionalitzar la Sardana que s'han celebrat a iniciativa de Figueres als municipis d'Alcalà la Real i Alba de Tormes.

Segons el regidor de Cultura Popular de l'Ajuntament de Figueres, Quim Felip, la ciutat de Figueres ha demostrat que el món sardanista gaudeix d'una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre. Felip també va manifestar la voluntat de treballar per aconseguir que properament la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

«Triple picat»

L'espectacle de cloenda està concebut com una proposta teatralitzada i de nova creació amb clar protagonisme de músics joves provinents de diverses poblacions i amb voluntat de rodatge, més enllà de l'estrena que tindrà lloc a Figueres. En paraules del divulgador sardanista Jaume Nonell, Triple Picat «pretén transportar l'espectador a l'ambient festiu de mitjans del segle XIX a l'Empordà». S'estrenarà el proper diumenge 11 de març, a les set de la tarda, a l'església de Sant Pere.